Bosna i Hercegovina     | 26.10.2021. 14:45 |

PSBiH - Poslanička rasprava o  Tegeltijinoj odluci o smjeni ministra Podžića

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Odluku o potvrđivanju smjene ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, koju je početkom oktobra donio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

U obrazloženju odluke se navodi da je ministar Podžić “prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušava vladavinu prava i unutrašnje povjerenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju“.

Tegeltija je ovu odulku donio nakon što je ministar odbrane BiH Sifet Podžić donio odluku o prolongiranju održavanja vojne vježbe između Vojske Republike Srbije i Oružanih snaga BiH. Podžić je tada naveo da su razlozi za to pogoršana epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa u obje zemlje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je obraćajući se poslanicima, kazao da razlozi za donošenje ove odluke nisu ni političke prirode, ni neslaganje s ministrom Podžićem, već konkretna odluka koju je donio ministar Podžić.

Predesjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte Dženan Đonlagić je na početku diskusije konstatovao da je lijepo ponovo vidjeti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kako učestvuje u odlučivanju unutar Vijeća ministara BiH i kako učestvuje u radu Predstavničkog doma PSBiH, što je pozitivno u tom kontekstu.

Kazao je da je predsjedavajući Vijeća ministara u svom obrazloženju odluke koju je donio iznio nekoliko netačnih konstatacija i informacija i nadasve netačnih tvrdnji.

- Nekoliko puta je predsjedavajući u svom usmenom obrazlaganju odluke kazao kako je ministar odbrane BiH grubo prekršio Zakon o odbrani BiH, ne citirajući niti jedan član pomenutog zakona koji je navodno ministar odbrane prekršio, niti je to eksplicitno naveo u razlozima za donošenje odluke i u obrazloženju predmetne odluke - naveo je Đonlagić.

Dakle, dodao je, on paušalno navodi tu tvrdnju.

S druge strane, Đonlagić navodi da je Tegeltija kazao da je ministar odbrane, i to je nekoliko puta ponovio, donio odluku o otkazivanju vojne vježbe, što je netačno.

Đonlagić ističe da ministar odbrane nije donio odluku o otkazivanju vojne vježbe nego o prolongiranju datuma njenog održavanja „i to je uradio unutar svojih nadležnosti koje ima“.

- Ministar je više puta u javnosti obrazložio zašto je to uradio, prije svega referirajući se i konsultirajući se sa strukom. Ovdje mislim na struku iz medicinskih oblasti, odnosno obrazlažući to epidemiološkim mjerama i stanjem sa širenjem zaraze Covid-19  i u BiH i u Republici Srbiji i brojevima koji iz dana u dan rastu - kazao je Đonlagić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da je ovo izuzetno kreativan način da se vrati u institucije, budući da je predsjedavajući Tegeltija u trenutnu donošenja ovakve odluke znao da ona neće biti usvojena, što će se vidjeti i prilikom glasanja.

- S druge strane, ne može vam niko ni na koji način osporiti vaše pravo da dođete u Parlament i branite svoju odluku. Ovo je izuzetno kreativan način da se vratite u Parlament, a što se mene tiče niste trebali iz njega ni izlaziti - naveo je Magazinović.

Poslanica Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka) je kazala da je Tegeltija, od početka mandata u Vijeću ministara, legalizovao različite prakse koje ona smatra i nelegalnim i pogubnim za ovu državu.

- Prvo ste legalizirali praksu da ne radite, a primate platu. To je jedna praksa koja ni u kom slučaju ne ide u prilog građanima BiH, ma iz koje partije da dolaze. Također, čudno je da niste smjenjivali ministre kada su ugrožavali zdravlje ljudi, kada su u najžešćim valovima pandemije prisustvovali takozvanim korona partijima i, umjesto da daju svoj primjer, ponašali se suprotno - navela je Marinković Lepić.

Dodala je da Tegeltija nije smjenjivao ni kada se nisu nabavljale vakcine pravremeno, „pa smo među državama koje su najkasnije počele s tim“.

- Niste smjenivali ni zbog toga što se ne donose zakoni, što se ne ispunjavaju prioriteti Evropske komisije - kazala je Marinković Lepić.

Poslanik Zukan Helez (SDPBiH) je kazao da je Sifet Podžić njegov saborac, dobar ministar i da će on glasati protiv njegove smjene.

- Smatram da dobro radi svoj posao i ako nam je iko potreban u ovoj situaciji u kojoj je BiH, potreban nam je čovjek koji razumije odbranu države BiH i koji je ministar odbrane države BiH. Zato će  Klub SDP-a BiH biti protiv smjene ministar Podžića - kazao je Helez.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać je kazala da su poslanici te stranke došli danas na sjednicu samo i isključivo da podrže odluku o smjeni ministra odbrane BiH koju je predložio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

- Znamo i očekujemo da većina kolega iz Federacije BiH neće podržati ovu odluku, iz političkih razloga, a ne iz pravnih i suštinskih - kazala je Novaković Bursać.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović je kazao da je jedino mjesto ovaj Parlament, da poslanici razgovaraju o svim problemima i da na njih daju određene odgovore.

- Kako se odnositi prema inicijativi predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za smjenu ministra odbrane, koji se poziva na Zakon o Vijeću ministara BiH, a u tom istom zakonu stoji da je upravo on, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u obavezi da saziva sjednice najmanje jednom sedmično - naveo je Osmanović.

Dodao je da Tegeltija tri mjeseca nije sazvao sjednicu Vijeća ministara BiH.

- Znate kako vas je tužno gledati da ulazite ovdje, na treću tačku dnevnog reda. Nakon tri mjeseca ulazite u ovaj Parlament s inicijativom za smjenu ministra odbrane. To nije na visini odgovornosti, obaveze koju ste preuzeli. Ovdje pred nama ste položili zakletvu da ćete poštovati Ustav i zakone ove države. Ima li igdje u Ustavu i zakonu da vi ne sazivate sjednice Vijeća ministara BiH - istaknuo je Osmanović.

Po njegovim riječima, bilo je prirodno da, ako Tegeltija ima primjedbu na rad ministra odbrane BiH, da to rasprave na sjednici Vijeća ministara BiH.

- Također, ovdje ste iznijeli da je prekršen Zakon o odbrani kada je u pitanju ministar odbrane. Ja nigdje nisam mogao naći, mada sam nekoliko puta iščitavao Zakon o odbrani, da je ministar Podžić, samo zato što je odgodio vježbu i dao precizne razloge zbog čega to činu, da je prekršio Zakon o odbrani - kazao je Osmanović.

Čestitao je ministru odbrane  što vodi, prije svega, računa o našim vojnicima, u pogledu ove teške pandemije koja je prisutna.

- Kako se dalje sad postaviti kolega Tegeltija? Vi ste pokrenuli inicijativu. Očigledno je da ta inicijativa neće dobiti ni deset posto podrške u Parlamentu. Kakva je vaša pozicija onda? Šta ćete sada kada ta inicijativa ne dobije podršku, kakva je vaša pozicija, u kakvoj se vi poziciji nalazite, imate li vi podršku ovog parlamenta? Znate i vi i ja da nemate podršku parlamenta niti možete imati, da ne radite posao u skladu s Ustavom i zakonom - kazao je Osmanović.

Pitao je Tegeltiju da kaže i jedan razuman argument zbog čega ne saziva sjednice Vijeća ministara?

Poslanička diskusija o odluci o smjeni ministra Sifeta Podžića još traje.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Za sutra zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana