Svijet     | 26.10.2021. 15:04 |

Rusija - Jehovi svjedoci osuđeni na zatvorske kazne za ekstremizam

FENA Internet

MOSKVA, 26. oktobra (FENA) - Sud u ruskom jugozapadnom gradu Astrahanu osudio je četvoricu Jehovinih svjedoka na dugotrajne zatvorske kazne tokom obračuna sa sljedbenicima te vjerske grupe širom zemlje.

Istražni odbor je 26. oktobra saopćio da su tri muškarca osuđena na po osam godina zatvora, a žena na tri i po godine zatvora zbog optužbi za ekstremizam, prenio je Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Rustam Dijarov, Jevgenij Ivanov i Sergej Klikunov proglašeni su krivima za stvaranje ekstremističke zajednice, dok je Olga Ivanova osuđena za sudjelovanje u aktivnostima ekstremističke grupe. Suđeno im je u junu.

Aleksandar Verkhovski, predsjednik organizacije za ljudska prava Sova, osudio je najnoviju sudsku odluku protiv Jehovinih svjedoka, nazvavši je “dodatnim dokazom sve veće okrutnosti u kampanji koja je u toku” protiv sljedbenika te vjerske grupe. 

Otkako su 2017. označile tu denominaciju kao ekstremističku, vlasti su vršile racije u domovima vjernika diljem Rusije, optuživši i hapseći desetke ljudi.

Na Jehovine svjedoke, čije sjedište je u Sjedinjenim Američkim Državama, desetljećima se gleda sa sumnjom u Rusiji, gdje je pravoslavna crkva dominantna.

Grupa je, između ostalog, poznata po odbijanju služenja vojnog roka, odbijanju slavljenja nacionalnih i vjerskih praznika ili rođendana te detaljnom proučavanju Biblije.

Prema Jehovinim svjedocima, protiv članova grupe pokrenuto je 257 kaznenih postupaka, 559 muškaraca i žena optuženo je za ekstremizam, a 70 vjernika je trenutno u zatvoru.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'