Ekonomija     | 26.10.2021. 18:31 |

Delić - Nahyan: Sarajevo je opredijeljeno za razvoj turizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je danas u Dubaiju ministra za toleranciju i suživot Ujedninjenih Arapskih Emirata i generalnog komesara EXPO 2020 Dubai, Sheikha Nahyana bin Mubarak al - Nahyana s kojim je razgovarao o značaju i važnosti izložbe EXPO 2020 Dubai za BiH, investicijama i turizmu, ali i važnosti promocije suživota i tolerancije, kako na globalnom, tako i na nacionalnom nivou.

Ministar Delić je iskoristio priliku i ministra Nahyana upoznao s činjenicom da su i Bosna i Hercegovina i njen glavni grad Sarajevo kolijevka suživota i tolerancije.

- Sarajevo je spoj različitih tradicija, kultura i vjera i jedno od osnovnih obilježja Sarajeva su njegova multukulturalnost i multikonfesionalnost koje su naše civilizacijske tekovine građene stoljećima zajedničkog života na ovom prostoru. Bosna i Hercegovina i Sarajevo oduvijek njeguju jedinstvo različja i to je naše veliko bogatstvo po kojem smo prepoznatljivi i na istoku i na zapadu - kazao je ministar Delić.

S obzirom da ministar Nahyan nikad nije bio u Sarajevu, ministar Delić iskoristio je priliku i pozvao ga da, u društvu našeg ambasadora Šerifa Mujkanovića, prvom prilikom posjeti BiH i glavni grad, obećavši mu da će vidjeti mali Jerusalem u srcu Europe, što je Nahyana oduševilo.

Ministar Nahyan je istakao da sa zadovoljstvom prihvata poziv za posjetu tokom koje bi se mogli nastaviti razgovori o mogućnostima saradnje između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tokom sastanka naglašeno je i da bi otvaranje diplomatsko - konzularnog predstavništva UAE u Sarajevu bilo od velikog značaja za turizam i privlačenje investitora.

 - Našu zemlju od 2015. godine posjećuje veliki broj turista iz Emirata i ako bismo uspostavili dublje diplomatske odnose vjerujem da bi se broj turista značajno povećao u godinama koje dolaze. Nama su potrebni turisti iz bogatih zemalja, kakvi su i Emirati, jer statistike pokazuju da oni ostaju duže od turista iz drugih zemalja i da troše mnogo više novca na dnevnoj osnovi što je nama, posebno u ovom vremenu oporavka privrede od posljedica pandemije, posebno važno -  kazao je između ostalog Delić.

Iz Službe za protokol i press KS podsjećaju da ministar Delić boravi u Dubaiju ovih dana zbog zvaničnog potpisivanja ugovora s organizatorom svjetske izložbe EXPO 2020 Dubai, a koji je potpisan u nedjelju, što je Vladi Kantona Sarajevo omogućilo zvanično preuzimanje upravljanja paviljonom Bosne i Hercegovine i organizacije sadržaja koji će biti predstavljeni tokom narednih mjeseci u njemu.

Na kraju susreta, ministar Nahyan obećao da će uskoro i sam posjetiti naš paviljon, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom