Svijet     | 27.10.2021. 10:35 |

Washington zabranio rad kineskog telefonskog operatera na američkom tržištu

FENA Internet

WASHINGTON, 27. oktobra (FENA) - Američki regulatori su zabranili rad kineskom operateru China Telecom Ltd. na američkom tržištu kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti usred rastućih napetosti s Pekingom. 

China Telecom (Americas) Corp. mora obustaviti pružanje domaćih i međunarodnih usluga u Sjedinjenim Državama u roku od 60 dana, prema nalogu koji je u utorak odobrila Federalna komisija za komunikacije. Komisija je navela opasnost da bi Peking mogao upotrijebiti ovu kompaniju za prisluškivanje ili ometanje komunikacije u SAD-u i “uključivanje u špijunažu i druge štetne radnje protiv Sjedinjenih Država”, prenosi Associted Press.

China Telecom, najveća kineska telekomunikacijska kompanija, imala je ovlaštenje za pružanje telekomunikacijskih usluga skoro 20 godina u Sjedinjenim Državama.

Bidenova administracija nastavila je aktivnosti započete za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa da ograniči pristup američkoj tehnologiji i tržištima za kineske kompanije u državnom vlasništvu zbog zabrinutosti da predstavljaju sigurnosni rizik ili pomažu u vojnom razvoju. China Telecom je među kompanijama koje su izbačene s američkih berzi prema Trumpovoj naredbi kojom se Amerikancima zabranjuje ulaganje u njih.

Federalna komisija za komunikacije je 2019. godine saopćila da zbog sigurnosnih razloga planira opozvati licence koje su dva desetljeća ranije dodijeljene China Telecomu i drugom državnom operateru, China Unicom Ltd., dok je odbijen zahtjev za licencu trećeg operatera, China Mobile Ltd.

- Vlasništvo i kontrola China Telecom Americas-a od strane kineske vlade povećavaju značajne rizike za nacionalnu sigurnost i provedbu zakona -stoji u saopćenju Federalne komisije za komunikacije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana