Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 12:13 |

Međunarodnom sudiji Ustavnog suda BiH Tudoru Pantiruu istekao mandat

FENA Emir Felic

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Na osnovu člana VI/1. Ustava Bosne i Hercegovine i člana 99. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine međunarodnom sudiji Ustavnog suda BiH Tudoru Pantiruu, 26. oktobra prestao je mandat sudije tog suda, u kojem je obavljao i funkciju potpredsjednika Suda, budući da je na taj dan navršio 70 godina života, do kada traje mandat sudija Ustavnog suda BiH.

Sudija Pantiru je tokom svog mandata u Ustavnom sudu dao izuzetan doprinos radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog suda.

Ustavni sud BiH sačinjava devet sudija, od kojih šest sudija biraju parlamenti entiteta (Predstavnički dom Federacije Bosne i Hercegovine bira četiri, a Narodna skupština Republike Srpske dva), a preostalu trojicu bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Evropski sud za ljudska prava imenovao je početkom oktobra za novog stranog suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Albanca Ledija Biankua.

Predsjedništvo BiH ranije je uputilo dopis Evropskom sudu za ljudska prava, u kojem je navelo da zbog blokade člana Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska nije moguće izvršiti konsultacije o imenovanju novog suca.

Nakon toga predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić dobio je obavijest predsjednika Evropskog suda za ljudska prava Roberta Spana da je za novog međunarodnog suca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine imenovan Ledi Bianku, a u skladu s članom VI/1.a) Ustava Bosne i Hercegovine".

Ostalih dvoje stranih sudaca Ustavnog suda BiH su njemačka profesorica prava i bivša potpredsjednica Evropskog suda za ljudska prava Angelika Nussberger, koja je na dužnost međunarodne sutkinje Ustavnog suda BiH stupila u junu 2020. godine i Helen Keller iz Švicarske koje je na dužnost međunarodne sutkinje Ustavnog suda BiH stupila u decembru 2020. godine.

Keller je dužnost sutkinje Evropskog suda za ljudska prava obavljala od 2011. do 2020. godine.

Sudije Ustavnog suda BiH koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava ne mogu biti državljani Bosne i Hercegovine niti bilo koje susjedne države. Mandat sudija imenovanih u prvom sazivu je pet godina, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili ne budu s razlogom razriješeni konsenzusom ostalih sudija.

Sudije kasnijih saziva mogu obavljati svoje dužnosti do 70 godina starosti, izuzev ako prije toga ne podnesu ostavku ili budu razriješeni konsenzusom ostalih sudija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo