Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 12:39 |

Prijedlog za oslobađanje JP Željeznice FBiH plaćanja putarine za dizel goriva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je na sjednici Odlukom utvrdila Prijedlog Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo plaćanja putarine za dizel goriva koja se koriste za pogon šinskih vozila u 2022. godini, u količini od 2.861.825 litara.

Razlog za donošenje Odluke je zahtjev Željeznica FBiH od 27.9.2021. godine, po kojem planske potrebe za dizel gorivom koje će biti korišteno za pogon šinskih vozila u periodu od 1.1. do 31.12.2022. godine iznose 2.861.825 litara, što je približno kao i u 2021. godini.

Željeznice Federacije raspolažu sa 70 posto elektrificirane pruge i saobraćaj na neelektrificiranim prugama obavljaju lokomotive tzv. dizelke, kao i na djelovima pruge na kojima dođe do kvara elektro sistema.

Oslobađanjem Željeznica FBiH od plaćanja putarine snižavaju se troškovi poslovanja ovog privrednog subjekta od strateškog značaja za Federaciju BiH.

PROJEKT UNAPREĐENJA FEDERALNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalnog hidrometeorološkog zavoda da, kroz saradnju s Meteo France International i Meteo France (Nacionalna meteorološka služba Francuske) priprema i razvija Projekat "Jačanje i modernizacija Federalnog hidrometeorološkog zavoda".

Podržala je i sve aktivnosti koje provodi FHZ u saradnji s francuskim partnerom s ciljem postavljanja snažnih temelja i daljeg razvoja ambicioznog projekta fokusiranog na jačanje njegove infrastrukture i organizacije.

Projekt je primarno usmjeren na poboljšanje kvantitativnog i kvalitativnog monitoring sistema, te unaprijeđenje upravljanja podacima uz korištenje najsavremenijih tehnoloških rješenjima koje posjeduje Nacionalna meteorološka služba Francuske.

Okvirna vrijednost ovog projekta iznosi do 27.000.000 eura, a zahtijeva finansijsko učešće FHZ-a od pet posto te vrijednosti, a preostalih 95 posto čine grant sredstva koja će osigurati MeteoFrance International s realizacijom projekta po sistemu "ključ u ruke

IZVJEŠTAJ O DUGU ZA TREĆI KVARTAL

Vlada FBiH se upoznala o izvještaju o dugu za treći kvartal 2021. godine, koji će biti objavljen na web stranici Federalnog ministarstva finansija, te upućen Parlamentu FBiH radi informiranja.

Tokom ovog perioda su, po osnovu vanjskog duga, bile angažirane 59.000.423 KM, a na ime glavnice i kamate isplaćeno je 123.764.192 KM.

Vanjski dug je na kraju trećeg kvartala iznosio 5.105.687.441 KM ili 3.042.272.323 dolara. Nominalni iznos vanjskog duga, izražen u dolarima, na kraju trećeg kvartala, u odnosu na prethodni, manji je za 43.526.839 dolara ili 1,41 posto.

Tokom ovog kvartala nisu bile izvršene planirane aukcije tržišnih vrijednosnih papira. U istom periodu izmirene su obaveze po osnovu vrijednosnih papira za verifikovane obaveze po osnovu neisplaćenih štednih uloga u ukupnom iznosu od 11.173.139 KM.

Ukupan unutrašnji dug Vlade Federacije BiH je na dan 30.9.2021. godine iznosio 864.323.800 KM i u odnosu na protekli kvartal je manji za 1,26 posto.

Ukupan dug kojim upravlja i za koji je odgovorna Vlada Federacije BiH na dan 30.9.2021. godine iznosi 5.969.964.899 KM i veći je nego u proteklom kvartalu za 0,3 posto. No, ukoliko iznos duga posmatramo izražen u američkim dolarima, manji je za 1,67 odsto. Riječ je o dugu koji se sastoji od vanjskog duga Vlade FBiH, vanjskog duga koji je ugovorila FBiH i proslijedila krajnjim korisnicama (finansijskim institucijama, javnim kompanijama, kantonima i lokalnim zajednicama), te ukupnog unutrašnjeg duga Vlade FBiH.

Kvartalni izvještaj o dugu će biti objavljen na web stranici Federalnog ministarstva finansija, te upućen Parlamentu FBiH radi informiranja.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Agencija za reviziju privatizacije u FBiH informirala je danas Federalnu vladu o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji Bosne i Hercegovine za prvih šest mjeseci 2021. godine.

Na današnjoj sjednici JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, kao korisniku izvršenja, dozvoljen je ulazak u posjed nekretnina potpuno izvršenih rješenjem Grada Mostara, putem Odjela za finansije i nekretnine prije pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju.

Danas su usvojeni izvještaji o radu Nadzornog odbora Sarajevo - osiguranja d.d. Sarajevo i o provedbi projekta Dodatno finansiranje za Projekt registracije nekretnina u Federaciji BiH, oba za period juli - septembar 2021. godine.

Vlada je prihvatila i izvještaj o radu Drugostepene stambene komisije za dodjelu zamjenskih stanova, dodjelu stanova i obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stanova iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije BiH za period od 16. oktobar 2020. do 16. oktobra 2021. godine.

Federalna vlada se upoznala sa informacijom o realizaciji svojih zaključka za prvih devet mjeseci 2021. godine.

Vlada je donijela Odluku o prestanku važenja Odluke iz 2018. godine o davanju na privremeno korištenje poslovnih prostora u Sarajevu Udruženju građana porijeklom iz Sandžaka.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada Federacije BiH je u Drugostepenu stambenu komisiju za dodjelu zamjenskih stanova, obnovu ranije zaključenih ugovora o korištenju stanova i dodjelu stanova na korištenje iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, imenovala Zdravka Buljetu (predsjednik), Azru Koso i Muhameda Bajrića (članovi), na period od jedne godine.

U Vijeće infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH imenovala je, na period od pet godina, Željka Obradovića (predsjednik), Josipa Nikolića, Aldena Kajtaza, Mehmeda Ceru, Bešću Alibegovića, Asima Pandžića, Ajšu Softić, Mirsada Hajdarevića, Marinka Bošnjaka, Renata Škrobu i Belmiru Hadžiabdić (članovi).

Za članove Radne grupe za izradu Elaborata o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, neophodnim uslovima za logističku podršku, organizaciju, finansiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcionisanje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja danas su imenovani Ramo Dautbašić (predsjednik), Almir Halebić, Slaven Hrkač, Samra Pehilj, Marin Raspudić, Damir Morić, Amadeo Mandić, Borislav Balaban, Elvir Džuho, Muharem Šabić, Mujo Mušić, Sanita Alagić i Maida Mekić-Skrobanović (članovi).

Vlada je Nadzornom odboru BH Gasa d.o.o. Sarajevo dala prethodne saglasnosti za razrješenje Rijada Mutapčića s pozicije vršioca dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju i transport gasa, zbog isteka perioda na koji je imenovan, te za imenovanje Jasmina Skenderagića za vršioca ove dužnosti do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo