Svijet     | 27.10.2021. 16:27 |

U Ambasadi Pakistana u BiH obilježen 'Crni dan', godišnjica okupacije Kašmira (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - U prostorijama Ambasade Islamske Republike Pakistan u Sarajevu danas je obilježen "Crni dan" i 74. godišnjica okupacije Kašmira koju je izvršila indijska vojska 1947. godine.

Svakog 27. oktobra obilježava se pad Kašmira pod kontrolu Indije kao "Black Day" odnosno "Crni dan", a od tada su hiljade muslimana pretrpjeli veliku bol tokom proteklih godina u Kašmiru, kazao je danas Feni ambasador Pakistana u BiH Akhtar Jamil Rao.

Naveo je da je ovo vrlo važan dan za Pakistan i Kašmir, i da nije slučajno da je taj dan proglašen crnim danom u historiji Pakistana jer je tog datuma vojska Indije nasilno i ilegalno zauzela Kašmir.

- Narodu Kašmira uskraćena su njihova osnovna ljudska prava i nije im dozvoljeno pravo na samoopredjeljenje. Rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija predviđeno je pravo izjašnjavanja i samoopredjeljenja narodu Kašmira, ali Indija im to ne dozvoljiva već 74 godine - podsjetio je.

Problemi u toj regiji sve su kompliciraniji i stanje je sve gore posebno u posljednjoj deceniji, naglašava pakistanski ambasador, gdje su ljudi ubijeni, a žene silovane. Kašmir je suočen i s ekonomskom krizom, zbog čega je visok nivo siromašnih, a uskraćena su im prava na prakticiranje vjere.

Ambasador kaže da je zahvalan narodu Bosne i Hercegovine koji su uvijek izražavali solidarnost s narodom Kašmira i nada se da će se takva podrška nastaviti, te je pozvao i međunarodnu zajednicu da reagira kako bi sve zemlje poštovale osnovna ljudska prava.

Nakon što su Pakistan i Indija 1947. godine dobile nezavisnost od Velike Britanije, Pakistan je tražio muslimansku regiju Kašmir, ali tadašnji vladar Kašmira sklopio je sporazum s Indijom pa je i ta regija pripala navedenoj državi.

Nakon toga došlo je do rata za Kašmir koji je izbio 27. oktobra 1947. godine. Indijska vojska je uspostavila kontrolu nad Kašmirom.

Pogledajte https://fena.ba/video/6649

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14s821ripXGWeRf3k002ZnfoZ3Gnh4JK9?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Rao: Presuda indijskog Vrhovnog suda nepravedna potvrda inherentno nezakonitog čina

Indijske snage sigurnosti ubile petoricu stranih militanata u Kašmiru

U padu autobusa s mosta u Kašmiru deset poginulih i 55 povrijeđenih

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'