Ekonomija     | 27.10.2021. 14:47 |

Bandić na konferenciji u Zagrebu: Osigurati stabilnost tržišta rada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - U Zagrebu se 27. i 28. oktobra održava 20. direktorska konferencija i 19. ekspertska konferencija Centra javnih službi zapošljavanja zemalja jugoistočne Evrope, saopćila je Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Tema direktorske konferencije je "Budućnost rada i zapošljavanja nakon COVID-19 pandemije", a cilj je razmjena iskustava i razgovara o kretanjima koja utiču na budućnost rada i zapošljavanja te prilagođavanje javnih službi za zapošljavanje u pružanju usluga klijentima u digitalnoj i zelenoj transformaciji ekonomije u predstojećem periodu.

Tema ekspertske konferencije je "Podrška javnih službi zapošljavanja poslodavcima u periodu nakon pandemije" a cilj je razmjena iskustava i dobrih praksi u oblastima pružanja podrške poslodavcima u pronalaženju radne snage koja ima vještine i kompetencije potrebne na novom tržištu rada, kao i razmjena iskustava i dobrih praksi o modelima za očuvanje radnih mjesta i mjerama aktivne politike zapošljavanja usmjerenim na poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja.

Govoreći na direktorskoj konferenciji o uticaju pandemije COVID-19 na tržište rada Bosne i Hercegovine, Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, naveo je da  pandemija preokreće dugotrajni trend pada nezaposlenosti i trend rasta zaposlenosti u BiH, pa je u aprilu 2020. zabilježen nagli rast broja nezaposlenih i smanjenje oglašenih potreba za novim radnicima.

Kako bi odgovorili na nove izazove, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je u saradnji s entitetskim zavodima za zapošljavanje, provela istraživanje tržišta rada u BiH za 2020. godinu. Istraživanje je rađeno u projektu "Unapređenje istraživanja tržišta rada", a anketirano je više od 2.500 poslodavaca.

Rezultati pokazuju da je oko 44 posto poslodavaca prijavilo pad obima poslovanja, oko 45 posto pad finansijskih rezultata, a oko 33 posto stagnaciju.

Ugostiteljstvo, administrativne i prateće uslužne djelatnosti te transport i skladištenje su bili sektori najteže pogođeni pandemijom. Čak oko 28 posto poslodavaca je bilo prinuđeno da trajno obustavi ili prekine poslovne aktivnosti, a najteže su pogođena zanimanja prodavača, konobara, krojača, obućara, vozača autobusa, montažera i kuhara.

Po riječima direktora Bandića, sve aktivnosti institucija iz sistema javnih službi zapošljavanja u BiH su u periodu od aprila do kraja 2020. godine bile usmjerene na očuvanje što većeg broja radnih mjeste te se od septembra 2020. godine, tržište rada u BiH počelo oporavljati. Izuzev zimskih mjeseci, kad su ekonomske aktivnosti usljed pandemije bile na minimalnom nivou, trend oporavka tržišta rada je nastavljen i u 2021. godini, pa je u aprilu, tačno godinu dana nakon početka pandemije, broj nezaposlenih prvi put bio niži nego na početku pandemije.

- Izazovi sa kojima smo se suočavali i sa kojima se još uvijek suočavamo u fokus su stavili potrebu za hitnim reagovanjem u specifičnim okolnostima. Mjere koje provode javne službe za zapošljavanje moraju odgovoriti zahtjevima novih kretanja na tržištu rada i novih politika koje se odnose na rad i zapošljavanje. S obzirom na negativan uticaj pandemije, za neke programe su morala biti izdvojena dodatna sredstva i povećan je broj korisnika. U drugim slučajevima, procedure su morale biti modificirane kako bi se olakšao pristup uslugama. Sve aktivnosti zavoda i službi zapošljavanja su prilagođene novim okolnostima i usklađene s usvojenim strategijama zapošljavanja i drugim aktima. U svemu urađenom, ključna je bila brzina i fleksibilnost u djelovanju - rekao je Bandić.

On je dodao da u budućem periodu treba posebnu pažnju posvetiti jačanu ljudskih resursa zavoda i službi zapošljavanja, poboljšanju usluga namijenjenih nezaposlenim osobama i onima koji traže posao te poboljšanju usluga usmjerenih ka poslodavcima, a sve s ciljem da bi se u sličnim okolnostima moglo brzo i efikasno djelovati i osigurati stabilnost tržišta rada.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nakon dvije godine rasta, u 2023. u BiH pala potražnja za radnicima

Stopa nezaposlenosti u SAD-u pala na 3,8 posto

Kantonalni odbor SDA u Tuzli: Stabilnost rudarske plaće ne smije biti upitna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo