Svijet     | 27.10.2021. 14:47 |

Evriopski sud pravde - Poljska mora platiti milion eura dnevno

FENA Internet

LUXEMBOURG, 27. oktobra (FENA) – Najviši evropski sud u srijedu je naredio Poljskoj da plati milion eura dnevno zbog dugotrajnog sporenja te zemlje s Evropskom unijom u vezi s nezavisnosti pravosuđa.

Današnja presuda Evropskog suda pravde uslijedila je nakon što je izvršni organ EU, Evropska komisija, zatražila “finansijske kazne” kako bi se osiguralo poljsko povinovanje presudi evropskog suda od jula.

Sud je saopćio da je kazna neophodna “u cilju izbjegavanja ozbiljne i nepopravljive štete pravnom poretku Evropske unije i vrijednostima na kojima je unija utemeljena, posebno vladavini zakona”.

Evropska komisija, koja nadzire poštovanje evropskih zakona, želi da sud sa sjedištem u Luxembourgu nametne dnevne kazne Poljskoj dok ona ne bude djelovala na poboljšanju fukncioniranja poljskog Vrhovnog suda i ukine zakone za koje smatra da podrivaju nezavisnost pravosuđa.

Glavna tačka sporenja je diciplinska komisija Vrhovnog suda, tijelo koje vladajućoj stranci daje ovlasti da discplinira suce u korist vlasti.

U julu je Evropski sud pravde naredio ukidanje disciplinske komisije, ali ona još funkcionira.

Poljski prmijer Mateusz Morawiecki poručio je Evropskom parlamentu prošle sedmice da će komisija biti ukinuta, ali nije dao precizan vremenski okvir.

Posmatrači tvrde da nacrt zakona o ukidanju disciplinske komisije još nije uveden.

Članice EU godinama upozoravaju na ono što smatraju kršenjem demokratskih principa u Poljskoj kada je riječ o nezavisnosti pravosuđa ili o slobodi medija.

Sukob je ponovo izbio početkom mjeseca kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju primat nad evropskim u poljima u kojima se dvije strane sukobljavaju. Morawiecki je zatražio mišljenje Ustavog suda.

EU tvrdi da je poljska vlada popunila taj sud 'pažljivo izabranim sucima', prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!