Ekonomija     | 27.10.2021. 14:47 |

Adriatic Metals sačinio Procjenu utjecaja na okoliš i društvo, što je prekretnica u razvoju rudnika u Varešu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27.oktobra (FENA) - Britanska kompanija Adriatic Metals, vlasnica Eastern Mininga koji posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju u Bosni i Hercegovini, na Projektu Vareš s dva istražna lokaliteta Veovača i Rupice, gdje se nalaze značajne količine plemenitih metala, sačinila je Procjenu utjecaja na okoliš i društvo (ESIA) u skladu s najboljim međunarodnim praksama.

Iz kompanije tvrde da objavljivanje tog dokumenta predstavlja prekretnicu u razvoju polimetalng rudnika Projekta Vareš.

U sveobuhvatnom planu upravljanja sadržani su rezultati okolišnih, društvenih i zdravstvenih mjera ublažavanja, koje će omogućiti kompaniji da započne potpuno siguran razvoj i provedbu projekta u interesu svih interesnih grupa, i zajednice i okoliša.

ESIA-u je sačinio Wardell Armstrong International u skladu s provedbenim zahtjevima Ekološke i socijalne politike Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz 2019. Dokument je trenutno, na 60 dana dostupan na internteskoj stranici Adriatic Metalsa https:// www.easternmining.ba/esia-information/ radi davanja komentara prije konačne objave.

Podaci u studiji čine sveobuhvatan paket Planova upravljanja okolišem i društvom, koji će usmjeravati aktivnosti kompanije tokom razvoja, eksploatacije i naposljetku stavljanja van pogona polimetalnog rudnika Projekta Vareš.

Generalni direktor Adriatic Metalsa Paul Cronin potcrtao je kako finaliziranje prve ESIA-e za prirodne resurse u Bosni i Hercegovini predstavlja značajan korak.

- To potcrtava našu predanost ka primjeni najboljih međunarodnih praksi prema zajednici i okolišu Nakon što smo, poslije skoro dvije godine, priveli kraju rad na studiji, naši požrtvovani i posvećeni uposlenici mogu započeti s razvojem Projekta Vareš, sigurni da poznaju zahtjeve zajednice i da imaju na raspolaganju sredstva kojima mogu minimizirati, i po potebi, ublažiti uticaje naših operacija - izjavio je Cronin.

Eric Rasmussen, direktor prirodnih resursa pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), naglasio je je da je cilj ESIA-e bio ispunjenje zahtjeva iz Ekološke i socijalne politike EBRD-a iz 2019., koji propisuju upravljanje okolišnim i društvenim uticajima i rizicima u okolini rudnika.

- EBRD je pružao podršku Adriatic Metalsu u sačinjavanju ESIA-e, koja postavlja visok standard za polimetalni rudnik Projekta Vareš, kao i za buduće projekte - rekao je Rasmussen, saopćeno je iz Adriatic Metals.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rudnik cinka i olova u Varešu kompanije Adriatic Metalsa i zvanično s radom počinje 5. marta

Pivić sa predstavnicima Adriatic Metalsa BH - U martu otvorenje novog rudnika u Varešu

Ambasador Reilly posjetio Vladu ZDK: Puna podrška investiciji Adriatic Metalsa u Varešu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo