Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 14:41 |

Zavodu za javno zdravstvo BPK dopremljene nove količine vakcina

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 27. oktobra (FENA) - Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je dopremljeno 150 doza Pfizer vakcine namijenjene za prvu dozu i 30 za treću.

U ovoj ustanovi ističu da je dopremljena količina znatno manja od trenutne potražnje.

- Značajan je interes građana za ovom vrstom vakcine koja nam je dopremljena nakon dužeg perioda, ali mi stalno napominjemo da ne treba gledati proizvođača već se vakcinisati prvom dostupnom vakcinom, jer sve su efikasne protiv koronavirusa. Dakle, ne treba birati jer bitno je vrijeme i trebaju otprilike dvije sedmice nakon druge doze da se razvije imunitet - naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Napomenula je da su dopremljene i nove količine Sinofarma i vakcina AstraZeneca.  

- Dobili smo 200 doza AstraZeneca vakcine s boljim rokom, s obzirom da krajem ovog mjeseca ističe rok nekima koje smo do sada koristili, ali mi srećom nemamo mnogo vakcina za baciti jer smo ih planirali onako kako je išla potrošnja. Od sva tri prozvođača treću dozu vakcine, prema trenutnim smjernicama stručnog savjetodavnog tijela, treba da prime oni koji iz nekog razloga imaju oslabljen imunitet i hronični bolesnici. Vakcine će biti rapoređene po porodičnim ambulantama gdje će ljekar procijeniti koji su to pacijenti - kazala je  Bičo.

Vakcine su danas distribuirane Domu zdravlja Goražde, dok će sutra biti dostavljene i domovima zdravlja Prača i Ustikolina. 

Prema navama iz Zavoda, naredne sedmice u BPK Goražde bi po prvi put trebale stići i vakcine proizvođača Moderna. Još uvijek nije poznato o kojoj količini doza je riječ.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu