Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 14:56 |

Usvojen Zakon o pčelarstvu: Zaštita pčela i reguliranje pčelarske djelatnosti

FENA Saopćenje

BRČKO, 27. listopada (FENA) - Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na redovitoj sjednici u srijedu usvojila Zakon o pčelarstvu Brčko distrikta BiH u cilju zaštite pčela i njene uloge u prirodi kao i reguliranja pčelarske djelatnosti.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno privredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković podsjetio je kako je donošenje Zakona započeto još u prethodnoj Vladi.

"Početkom ove godine mi smo usvojili plan usvajanja zakona za ovu godinu. Odjel je imalo u planu tri zakona i ovo je prvi koji je kompletno završen i danas usvojen. Do sada to  područje nije bilo zakonski regulirano, nije postojao nijedan pravilnik, niti je bio raniji Zakon o pčelarstvu. Prilikom izrade Zakona uključili smo i sve tri udruge pčelara koja aktivno djeluju na teritoriji Distrikta i uvažili neke njihove prijedloge", kazao je Ninković.

Prema njegovim riječima, nakon usvajanja Vlade, Zakon o pčelarstvu ide u skupštinsku proceduru i njegovo prvo čitanje očekuje se na narednoj skupštinskoj sjednici.

Ovim zakonom propisuje se, pored ostalog, držanje i uzgoj pčela, način i uvjeti za postavljanje pčelinjaka, uspostavljanje i vođenje katastra pčelinjih paša, zdravstvena zaštita pčela, uspostavljanje evidencije pčelara i pčelinjaka, područje udruga i organiziranja pčelarskih organizacija i druga pitanja koja su od značaja za područje pčelarstva na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Vlada je na sjednici usvojila Odluku o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći demobiliziranom branitelju i članu uže obitelji umrlog demobiliziranog branitelja na području Brčko distrikta BiH koji ima za svrhu da se na transparentan način utvrdi, između ostalog, korisnik prava, vrstu i visinu pomoći, postupak ostvarivanja prava, uvjet za ostvarivanje prava, način ostvarivanja prava, visinu sredstava pomoći, izvor sredstava pomoći. Zatim, naziv organizacije koja prima grant, rok u kojem sredstva moraju biti utrošena i rok za podnošenje izvješća o utrošenim sredstvima granta vezano za pravo na novčanu pomoć demobiliziranom branitelju i članu uže obitelji umrlog demobiliziranog branitelja na području Brčko distrikta BiH.

Usvojena je i Odluka o odobravanju programa utroška sredstava donacija Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH za potporu aktivnosti odgovora na pandemiju covid-19 i procesa cijepljenja.

Na prijedlog Odjela za obrazovanje usvojena je Odluka o odobravanju dodjele donacija pojedincima – studentima generacije, s područja Brčko distrikta BiH čime se nastavlja dobra praksa dodjele novčanih nagrada studentima generacije iz Distrikta, te će Vlada za ovaj program izdvojiti 5.000 maraka.

Korisnici sredstava će biti studenti generacije visokoškolskih ustanova čiji studij financira država, entitet, županija ili Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, a imaju prebivalište u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine najmanje godinu dana prije raspisivanja Javnog poziva za dodjelu novčane nagrade, i kojima je u razdoblju od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2021. godine, dodijeljen dokument o proglašenju studentom generacije prvog ciklusa studija.

Vlada je također usvojila Odluku o odobravanju programa utroška sredstava donacija za "Kazališne susrete BiH u Brčkom", kao i Odluku o odobravanju programa utroška sredstava financiranja i sufinanciranja programa odnosno projekata od javnog interesa u Odjelu za europske integracije i međunarodnu suradnju, priopćeno je iz Vlade Brčkog.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta