Bosna i Hercegovina     | 27.10.2021. 15:44 |

Ambasadori Malezije, Indonezije,Turske i VE zasadili lipe u Aleji ambasadora

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Od danas je starogradska Aleja ambasadora bogatija za još četiri stabla lipe, a na poziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, učešće u projektu sadnje lipa danas su uzeli ambasadori Malezije, Indonezije, Turske i Vijeća Evrope.

Načelnik Hadžibajrić zasadio je lipe sa ambasadorima Malezije, Indonezije i Turske, dok je vijećnik Sabahudin Arapović u sadnji lipe pomogao šefici Ureda Vijeća Evrope Bojani Urumovoj.

Po okončanju sadnje, domaćini su ambasadorima uručili certifikate, starogradski suvenir „Sarajevska kocku“, te brošuru koja je evidencija svih ambasadora koji su učestvovali u projektu.

Ambasador Malezije u BiH Raja Saifful Ridzuwan peti je ambasador ove zemlje koji je učestvovao u projektu Aleja ambasadora.

- Smatram da je ova simbolična gesta pokazatelj naših odličnih odnosa. Stablo lipe je dio mene ovdje u Sarajevu i sigurno ću ga posjećivati i po okončanju svog mandata - izjavio je ambasador Ridzuwan.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova izrazila je zadovoljstvo što je postala dio ovog dugogodišnjeg projekta.

- Ponosno ističem i jako dobru poslovnu saradnju s Općinom Stari Grad. Trenutno smo zajedno u projektu 'Podijeljene općine' u kojem učestvuju općine koje su nakon Dejtonskog sporazuma podijeljene administrativnom linijom, a to su u ovom slučaju općine Stari Grad i Istočni Stari Grad. Naš cilj je unaprijediti i podstaći još bolju saradnju - pojasnila je Urumova.

Uime Vlade Republike Indonezije, Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću je zahvalio ambasador ove zemlje Roem Kono.

- Sretan sam što sam nakon svoje prethodnice Amelije Achmad Yani dobio priliku zasaditi stablo lipe na vrlo popularnom mjestu u Sarajevu. Kod nas u Indoneziji stablo lipe nosi vrlo jaku simboliku, vjeruje se da lipa donosi dobrobit i prosperitet mjestu na kojem se sadi - rekao je ambasador Kono.

Zadovoljstvo zbog učešća u projektu izrazio je i turski ambasador Sadik Babur Girgin.

- Čestitam načelniku Hadžibajriću što kontinuirano nastavlja i radi na ovom jedinstvenom projektu. To je ekološki projekat, daje ljepotu ovom prelijepom kutku Sarajeva, gdje svi mi ambasadori ostavljamo jedan opipljivi trag - poručio je ambasador Girgin.

Govorio je i o odličnoj saradnji turskih i bosanskohercegovačkih općina.

- Bosna i Hercegovina je zemlja s kojom Turska ima najviše pobratimskih općina, više od 170. Što se tiče Starog Grada, osam općina se pobratimilo iz Turske i mi smo zbog toga veoma sretni. Sarajevo je za nas veoma važan grad i Stari Grad u njemu kao simbol jezgre, simbol historije Sarajeva - poručio je ambasador Girgin.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić istaknuo je da ovaj jedinstveni projekat u Aleji ambasadora nikada ne gubi na važnosti i interesovanju.

- Od početka projekata pa do danas kad smo zasadili 217. lipu, interes ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija ne prestaje. Vrlo često preduhitre naš poziv i sami izraze želju da zasade stablo, što pokazuje da je ambasadorima stalo da imaju kontakt sa Bosnom i Hercegovinom i nakon isteka mandata, a to i jeste jedan od ciljeva ovog projekta - istaknuo je Hadžibajrić.

Od početka ove godine u Aleji ambasadora zasađeno je deset novih stabala, a pored spomenutih, lipe su zasadili i ambasadori: Češke, Norveške, Japana, Nizozemske, Slovenije i Rumunije - saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo