Svijet     | 27.10.2021. 16:02 |

Hong Kong usvojio novi zakon o cenzuri filmova

FENA Internet

HONG KONG, 27. oktobra (FENA) - Hong Kong usvojio je u srijedu pooštreni zakon o cenzuri filmova koji ovlašćuje vlasti da zabrane filmove iz prošlosti zbog prijetnji "nacionalnoj sigurnosti" i nametnu strože kazne za svako kršenje u posljednjem udaru na umjetničke slobode u toj kineskoj specijalnoj administrativnoj oblasti, javlja AFP. 

Vlasti su krenule u opsežnu akciju kako bi iskorijenile kritičare Pekinga nakon ogromnih i često nasilnih protesta koji su potresli grad prije dvije godine.

Novi zakon o sigurnosti koji je nametnula Kina i zvanična kampanja nazvana "Patrioti vladaju Hong Kongom" od tada su diskreditirali mnoga neslaganja i ugušili demokratski pokret.

Igrani i dokumentarni filmovi postali su jedno od mnogih kulturnih oblasti koje vlasti nastoje "očistiti".

U junu je grad najavio da će cenzori provjeriti sve nove filmove na sadržaj koji krši zakon o sigurnosti.

Ali zakon koji je danas usvojilo gradsko zakonodavno vijeće, tijelo koje je sada bez ikakve opozicije, dozvoljava ispitivanje svih naslova koji su prethodno dobili zeleno svjetlo, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

On ovlašćuje glavnog sekretara Hong Konga da oduzme dozvolu za prikazivanje ranijih i aktuelnih filmova za koje se smatra da su "suprotni interesima nacionalne sigurnosti".

Maksimalne kazne za prikazivanje nelicenciranog filma povećane su na do tri godine zatvora i novčanu kaznu od oko 130.000 dolara.

Inspektori za filmsku cenzuru mogu ući i pretražiti sve prostorije za koje se sumnja da prikazuju nelicencirane filmove i to bez naloga, a naslovi za koje se smatra da predstavljaju rizik po sigurnost neće uobičajenim putem način moći podnijeti žalbu.

Umjesto toga, morat će pokrenuti sudsku reviziju na sudovima u Hong Kongu, što je duga i skupa pravna procedura.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom