Svijet     | 27.10.2021. 16:36 |

Izrael odobrio gradnju novih 3.000 domova za doseljenike na Zapadnoj obali

FENA Internet

JERUSALEM, 27. oktobra (FENA) – Izraelska aktivistička grupa saopćila je u srijedu da su izraelske vlaasti odobrile gradnju oko 3.000 novih domova za jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, dan nakon što je Bidenova administracija uputila svoju do sada najoštriju osudu širenja tih naselja.

Vijest o odobrenju gradnje objavio je Hagit Ofran iz grupe Mir sada, koja se protivi širenju jevrejskih naselja.

Izraelski sigurnosni zvaničnik koji nije bio ovlašten da javno govori o toj temi saopćio je da je plan gradnje odobren, ali njegove detalje nije odmah objavilo izraelsko ministarstvo odbrane.

Izraelski javni emiter programa Kan također je javio da je gradnja oko 3.000 stambene jedinice odobrena.

Visoko vijeće planiranja u ministarstvu odbrane, koje odobrava izgradnju naselja na Zapadnoj obali, sastalo se u srijedu kako bi odobrilo gradnju stambenih jedinica, od kojih je više od polovine dobilo konačno odobrenje i prije nego što je gradnja pokrenuta. Izraelska vojna agencija COGAT potvrdila je početak tog sastanka.

Ukoliko bude potvrđena, izgradnja novih stambenih jedinica očigledno će stvoriti nove podijele između Izraela i Sjedinjenih Država i Evrope, izazvat će 'bijes' među Palestincima i dovest će u pitanje izraelsku krhlku vladajuću koaliciju, sastavljenu od ultranacionalista, centrista i umjerenih stranaka koje se protive širenju jevrejskih naselja.

Palestinci žele da Zapadna obala, s Pojasom Gaze i istočnim Jerusalemom, teritorije koje je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967., budu dio njihove buduće države.

Palestinci smatraju da su naselja, u kojima živi oko 700.000 Izraelaca, najveća prepreka miru, i veći dio međunarodne zajednice smatra ih nelegalnim.

Izrael gleda na Zapadnu obalu, dom za više od 2.5 miliona Palestinaca, kao biblijsku i istorijsku kolijevku jevrejskog naroda.

Komisija bi također trebala odobriti gradnju 1.600 stambenih jedinica za Palestince koji žive u dijelovima Zapadne obale koji su pod punom izraelskom kontrolom, izvan enklava kojima upravlja palestinska autonomna vlada.

Palestinci i grupe za ljudska prava tvrde da je izgradnja tih domova tek djelić palestinskih zahtjeva, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'