Kultura     | 27.10.2021. 17:32 |

BKC TK završio manifestaciju doprinosa očuvanju audio-vizuelnog naslijeđa

FENA Saopćenje

TUZLA, 27. oktobra (FENA) - Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona završio je manifestaciju „2. Dani audio-vizuelnog naslijeđa“ panel diskusijom i predavanjem o temi ‘Dokumentarni film u Tuzlanskom kantonu - naše naslijeđe u digitalnom dobu“. U posljednja tri dana ta ustanova kulture dala je, kroz projekciju filmova, tematsku izložbu i panel diskusiju, doprinos očuvanju i promociji audio-vizuelnog naslijeđa iz prošlog vijeka.

Manifestacija je počela 25. oktobra cjelodnevnim projekcijama dokumentarnih filmova za učenike tuzlanskih srednjih škola za koje su prikazani  filmovi nastali na širem području sjeveroistočne Bosne, u periodu 1950. – 1971. godine.

Isti filmovi prikazani su i građanstvu, drugog dana manifestacije, u okviru dokumentarne večeri „Tuzlanska regija u dokumentarnom filmu 20. stoljeća“. Radi se o osam filmova nastalih u produkciji Bosna Filma, Sutjeska filma i Studio filma, a prikazivanje je omogućio Filmski centar Sarajevo.

Tom događaju prethodilo je otvaranje izložbe omota gramofonskih ploča „Čuvari vinila na 33 obrtaja“, kao umjetničke postavke iz privatne kolekcije prof.dr. Tihomira Knežičeka koji je od 1978. godine prikupio više od 3.000 nosača zvuka u tom formatu.

-Na izložbi je mali dio moje kolekcije, konceptualno podijeljen u tri segmenta. Gramofonske ploče su takvu prezentaciju doživjele zahvaljujući dobro osmišljenoj ideji BKC-a, koji je pronašao mogućnost da prezentiramo naše naslijeđe i kulturu i na ovaj način. Siguran sam da će oni koji su slušali muziku sa gramofoskih ploča osjetiti i nostalgiju, a nove generacije informirati se o nosačima zvuka koje dosad nisu imale priliku vidjeti uživo - istakao je Knežiček.

Kako se navodi, razvijanje svijesti o važnosti dokumentarnog filma kao našeg trajnog naslijeđa kod potencijalnih autora ali i institucija koje imaju mogućnosti da učestvuju u stvaranju dokumentarne građe, bio je cilj panel diskusije i stručnog predavanja o temi „Dokumentarni film u Tuzlanskom kantonu – naše naslijeđe u digitalnom dobu“.

Panel diskusiji prisustvovali su predstavnici brojnih javnih ustanova sa područja Tuzlanskog kantona, akademske zajednice, filmske industrije, autori dokumentarnih filmova i producenti.

- Među zaključcima panel diskusije važno je izdvojiti potrebu za kantonalnom fondacijom iz koje bi se sufinansirale komplementarne djelatnosti, zatim institucionalno rješavanje problema zaštite arhivske građe, potrebu umrežavanja više institucija što bi rezultiralo dokumentarnim filmom kao krajnjim proizvodom i neophodnost dodatne edukacije kadrova u javnim ustanovama u procesu nastanka video sadržaja - navodi se. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

I druga predstava baleta „Orašar“ u Sarajevu uskoro rasprodana

Femi Kuti & The Positive Force i Dado Topić & Time Company na Baščaršijskim noćima 22. jula

Festival 'Baščaršijske noći' 1. jula otvara izložba 'Priče iz Templa' (VIDEO)

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'