Magazin     | 28.10.2021. 08:08 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 28. listopada (FENA) - 

- 1465. Rođen Erazmo Roterdamski, nizozemski humanista, književnik, filolog i filozof. Po svom književno-znanstvenom radu i životnom stavu predstavlja najznačajniju ličnost humanizma. Njegov spis "De ratione studii ("O načinu učenja") prvi je sistematski program humanističkog školskog obrazovanja.

- 1636. Osnovano sveučilište Harvard, najstarije sveučilište u Sjedinjenim Američkim Državama. Isprva se nazivalo New College, a 1639. preimenovano u Harvard College, po Johnu Harvardu, dobročinitelju, koji je oporučno ostavio pola svog imetka za financiranje sveučilišta. 

- 1914. Rođen Jonas Edward Salk, američki mikrobiolog koji se 1949. počeo baviti problemima poliomijelitisa (dječje paralize), a 1954. godine uspio proizvesti cjepivo protiv virusa, uzročnika te bolesti. Dobitnik je Nehruove nagrade za međunarodno razumijevanje 1976. godine.

- 1919. U SAD-u stupio na snagu zakon o prohibiciji, kojim je zabranjena prodaja pića s više od pola procenta alkohola.

- 1955. Rođen Bill Gates, američki poslovni magnat, filantrop i direktor Microsofta, softverske tvrtke koju je pokrenuo s Paulom Allenom. Gates je jedan od najpoznatijih poduzetnika u revoluciji osobnog računalstva, a također je autor ili suautor nekoliko knjiga.

- 1995. U požaru koji je izbio u metrou glavnog grada Azerbejdžana, Bakuu, poginulo najmanje 289, a ozlijeđeno 270 osoba.

- 2005. Umro kazališni i filmski glumac Ljuba Tadić. Glumio je u više od 60 filmova te u mnogim radio i televizijskim dramama.

- 2013. Umro Tadeusz Mazowiecki, poljski političar. U svojstvu specijalnog izaslanika UN-a za ljudska prava za područje bivše SFRJ. Mazowiecki je proglašen za počasnog građanina Sarajeva.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!