Svijet     | 28.10.2021. 08:49 |

Svjetska banka obustavlja pomoć Sudanu zbog državnog udara

FENA Internet

KARTUM, 28. oktobra (FENA) - Svjetska banka obustavila je pomoć Sudanu nakon što je vojska izvela državni udar protiv civilne vlade.

Afrička unija (AU) također je suspendirala Sudan iz bloka zbog "neustavnog" preuzimanja vlasti. Sjedinjene Države su zamrznule 700 miliona dolara pomoći.

Iznenadno smanjenje pomoći vjerojatno će imati teške posljedice za ekonomiju Sudana, u trenutku kada se ono tek počela „dizati na noge“.

Potezi Svjetske banke i AU su daljnji pritisak na vođu puča, generala Abdela Fataha Burhana, da ponovno uspostavi civilnu vladu, piše BBC.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass izrazio je zabrinutost zbog nedavnih događaja u Sudanu i bojazan zbog uticaja koji puč može imati na društveni i ekonomski oporavak i razvoj zemlje."

Sudan je u martu prvi put u gotovo 30 godina mogao pristupiti milijardama dolara bespovratnih sredstava Svjetske banke, nakon što je podmirio svoje zaostale obveze. Tada je Malpass rekao da zemlja ostvaruje određeni ekonomski napredak, nakon što je godinama bila u dubokoj krizi.

Svjetska banka je od tada dala oko tri milijarde dolara pomoći Sudanu za podršku poljoprivredi, transportu, zdravstvu i obrazovanju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Svjetska banka pripremila analizu sistema socijalne zaštite s ciljem izrade socijalne karte FBiH

Centralna banka BiH se pridružuje RAMP-u Svjetske banke s ciljem unapređenja upravljanja rezervama

Selimović prisustvovala Proljetnim sastancima MMF-a i Grupacije Svjetske banke u Washingtonu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu