Svijet     | 28.10.2021. 09:12 |

Francuska zadržala britanski brod u sukobu oko prava ribolova nakon Brexita

FENA Internet

LONDON, 28. oktobra (FENA) - Francuska je zadržala jedan britanski brod, a drugi je dobio usmeno upozorenje, usred eskalacije spora oko prava na ribolov nakon Brexita.

Francuska ministrica pomorstva Annick Girardin rekla je da su brodovi tokom noći bili upozoreni za vrijeme provjera kod grada Le Havre u francuskoj pokrajini Gornja Normandija.

Girardin je rekla da prvi brod nije odmah pristao na redovne provjere, a drugi nije imao dozvolu za ulov ribe u francuskim vodama pa je zadržan.

Ministar za Brexit Lord Frost rekao je u srijedu da su francuske prijetnje blokiranjem britanskih brodova iz luka "razočaravajuće" te da predstavljaju kršenje međunarodnog prava i trgovinskih sporazuma, prenosi BBC. 

Francuska je saopćila da ako ne bude dogovora do 2. novembra, također će pooštriti provjere britanskih brodova i kamiona, te bi mogla smanjiti opskrbu električnom energijom britanskom otoku Jersey koji je najveći otok u skupini Kanalskih otoka. Udaljen je samo 23 kilometra od obale francuske pokrajine Normandije, dok je od engleske obale udaljen čak 140 kilometara.

Ministar Frost je izjavio da Velika Britanija traži "hitno pojašnjenje" francuskih planova.

Francusku je naljutila odluka Ujedinjenog Kraljevstva i Jerseya prošlog mjeseca da uskrate dozvole za ribolov desecima francuskih brodova i ustvrdila da je prekršila sporazum o Brexitu.

U srijedu je Francuska izdala ultimatum, rekavši da će od utorka sljedeće sedmice početi "ciljane mjere", uključujući sprečavanje iskrcavanja britanskih ribarskih brodova u lukama, povećanje graničnih i sanitarnih provjera robe iz Ujedinjenog Kraljevstva, pooštravanje sigurnosnih provjera britanskih brodova te povećanje provjere kamiona koji idu u i iz Velike Britanije.

- Francuska država nastavit će podržavati svoju ribarsku industriju – saopćeno je iz vlade, dodajući da očekuje odgovore iz Ujedinjenog Kraljevstva "u sljedećih nekoliko dana".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom