Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 10:13 |

VKBI – Dignitet Bosne i Hercegovine brani se jačanjem institucija države BiH  

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) traži da se prestane sa omalovažavanjem države Bosne i Hercegovine i otvorena pitanja u međudržavnim odnosima rješavaju u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

- Zahtijevamo da, bez odlaganja, prestane miješanje susjednih država u unutrašnje odnose u  Bosni i Hercegovini, a funkcionere u državnim institucijama (posebno iz reda bošnjačkog naroda) pozivamo da međudržavne odnose i otvorena pitanja rješavaju kroz institucije i organe države. Koliko god to izgledalo mukotrpno i teško u našim uvjetima to je jedini principijelan način očuvanja državnog digniteta BiH – navodi se.

Kako ističe VKBI u saopćenju za javnost, postoji niz načina i modela, kako i na koji način treba razgovarati, svakako i sa funkcionerima Srbije, ali je nužno voditi računa da se prilikom svakog razgovora čuva dignitet države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

- Srpko-bošnjački dijalog o kojem godinama govori predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može se voditi na nivoima političkih stranaka, društvenih, kulturnih i intelektualnih  organizacija i društava, između pojedinaca, ali nikako između državnih funkcionera - naglašeno je.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

VKBI nije uključen u najavljeno okupljanje političkih organizacija bošnjačke provenijencije

VKBI: Dodik svjesno, namjerno i planski iznosi potpuno izokrenute činjenice i čiste laži

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'