Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 11:13 |

Uspostavljeni diplomatski odnosi Bosne i Hercegovine sa Republikom Južni Sudan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28.oktobra  (FENA) - Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima veleposlanik Sven Alkalaj je 27. oktobra  potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Južni Sudan.

Uime Republike Južni Sudan izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima veleposlanik Akuei Bona Malwal. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u Njujorku, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja sugovornici su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje i intenziviranje bilateralne suradnje, aktualnim temama u okviru UN-a, posebice iskustvima u smislu izgradnje mira i povjerenja u postkonfliktnom društvu, kao preduvjeta za brži ekonomski napredak i sigurnije životno okruženje.

Obostrano je potvrđena potpora multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanja 17 ciljeva održivog razvoja, s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Veleposlanik Južnog Sudana je tijekom susreta izrazio zahvalnost za doprinos pripadnika policijskih snaga iz Bosne i Hercegovine u mirovnoj misiji UN-a u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 182 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih 11 članica, s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi,saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministrica Turković: Krizna diplomatija se nadovezuje na ekonomsku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo