Ekonomija     | 28.10.2021. 12:43 |

Mitrović i Scanlan o projektima u Brčko distriktu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je radni sastanak sa prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Michaelom Scanlanom na kojem su razgovarali o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja, izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd, aktiviranju željezničkog prometa za prijevoz robe i revitalizaciji JP "Luka Brčko", saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Sagovornici su se složili da je za rekonstrukciju mosta u Brčkom potrebno najprije definirati sporazum između BiH i Hrvatske, što je preduvjet za daljnji postupak projektiranja i same rekonstrukcije.

U saopćenju se navodi da će za izgradnju autoceste Sarajevo – Beograd, Vlada Brčko distrikta  do 15. decembra odrediti trasu buduće autoceste, nakon čega će biti pokrenut postupak parcelacije, eksproprijacije te projektiranja i izgradnje autoceste koja prolazi kroz Brčko distrikt u dužini od 30 km.

Zamjenik visokog predstavnika Scanlan je izrazio spremnost da maksimalno pomogne u realizaciji ovih projekata, informirajući ministra Mitrovića o projektima koji su trenutno u fazi pripreme, poput uređenja korita rijeke Save za uspostavljanje plovidbe i stavljanja u funkciju Luke Brčko, čemu prethodi i postupak deminiranja, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta