Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 14:24 |

Zakon o dualnom obrazovanju otvara prostor za bolju konkurentnost na tržištu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Konferencija ‘Dualno obrazovanje u Kantonu Sarajevu u okviru srednjeg stručnog obrazovanja’ okupila je predstavnike relevantnih institucija, ustanova i organizacija uključenih u proces nastajanja zakona o dualnom obrazovanju, predstavnike škola, privrednike, te predstavnike Vijeća roditelja, a sa panelistima su diskutovali o ulozi institucija, ustanova i organizacija prilikom implementacije zakona.

Na konferenciji  je prezentiran rad aktera uključenih u izradu nacrta zakona o dualnom obrazovanju. Razmijenjena su i iskustva u vezi sa izazovima i koristima koje donosi zakon o dualnom obrazovanju.

- Uvođenje dualnog obrazovanja je sastavni dio našeg reformskog puta, to je potrebno našim učenicima i društvu. Želimo što konkurentniju radnu snagu na domaćem tržištu rada, želimo obrazovati kadrove koji će nakon završetka srednje škole i sticanja srednje stručne spreme biti sposobni odgovoriti zahtjevima poslodavaca odnosno tržišta rada - rekla je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović. Dodala je da će učenici kroz dualno obrazovanje, u određenom broju zanimanja, realizovati praktičnu nastavu.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS više od tri godine radi na nacrtu zakona koji je danas prezentiran na konferenciji, a razvijen zajedničkim naporima tog kao i Ministarstva za privredu, Privredne komore KS, srednjih škola, poslodavaca i partnera.

Vlada Švicarske pružila je, putem Ambasade u Bosni i Hercegovini, podršku aktivnostima izrade prijedloga za uvođenje dualnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

- Današnja konferencija je dodatni dokaz da su svi učesnici u ovom projektu ozbiljni u svojim nastojanjima u ovom reformskom procesu i da se zaista zalažu za stvaranje boljih perspektiva u ovoj državi. Sigurni smo da su reformski procesi signal za ostatak države i pretpostavljamo da će se slični koraci i procesi pokrenuti i u drugim dijelovima države, kad se vidi njegovo uspješno funkcionisanje u Kantonu Sarajevo - istakla je zamjenica direktora saradnje uime Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini Chantal Felder. Dodaje da će Švicarska nastaviti pružati pomoć u budućim fazama usvajanja zakona o dualnom obrazovanju.

Pomoćnica ministra za srednje stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS Lamija Husić prezentirala je osnovne statističke podatke o trenutnom broju škola u Kantonu Sarajevu i sistemu obrazovanja.

U cjelokupnom obrazovanju učenika u svim trogodišnjim i četverogodišnjim školama 23,3 posto pripada praktičnoj nastavi, dok 42,1 posto čine općeobrazovni predmeti. Pomoćnica ministra tu činjenicu navodi kao mogući razlog što učenici nisu osposobljeni za tržište rada i dodala da programe treba inovirati.

- Često dobijamo informacije sa terena od poslodavca da nisu zadovoljni učenicima, njihovim vještinama i sposobnostima, kada se zaposle u kompanijama, firmama. Mi ne možemo tako brzo pratiti promjene na tržištu rada. Ni u državama, mnogo razvijenijim od naše, programi se ne mogu mijenjati tako brzo, ali želimo omogućiti našim učenicima bolju konkurentnost na tržištu rada i osposobljenost za ono što u tom trenutku traži njihov poslodavac. To je osnovni motiv zbog čega smo se odlučili krenuti u reformu stručnog obrazovanja - rekla je Lamija Husić.

Objasnila je proces saradnje Ministarstva, škola, poslovnih subjekata i Privredne komore Kantona Sarajevu u procesu reforme srednjeg stručnog obrazovanja.

Donošenjem zakona u Kantonu Sarajevo nastavnici neće ostati bez norme časova, niti dualno obrazovanje može biti usvojeno u svim zanimanjima istovremeno. Važna je participacija svih, već uključenih aktera i javnosti, da bi dualno obrazovanje donijelo korist i učenicima i poslodavcima.

- Pokretanje te inicijative nikad nije bilo formalan i površan proces već se od početka, svakim korakom i razgovorom, taj zakon razvijao i postajao bolji. Kanton Sarajevo je spreman za uspjeh a ovo je prvi korak u dugom procesu provođenja zakona”, rekla je Isabel Rapp, voditeljica projekta “Stručno obrazovanje u BiH”.

Organizator Konferencije je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saradnji sa projektom „Stručno obrazovanje u BiH“ koji implementira GIZ u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke.

Projekt ‘Stručno obrazovanje u BiH’ usmjeren je na podršku domaćim institucijama i organizacijama koje nastoje modernizirati srednje stručno obrazovanje uvođenjem dualnih elemenata. Projekt provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'