Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 13:44 |

Stanić: Smrt 4.680 pacijenata u RS-u zahtijeva preispitivanje pogrešnih poteza

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 28. oktobra (FENA) - Kad uzmemo miješanje politike u struku tokom pandimije, nejasne smjernice primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nedostatak inovativnih lijekova za Covid-19 koje je Srbija davno nabavila, dolazimo do brojnih razloga koji su nas svrstali na neslavno prvo mjesto po smrtnosti na milion stanovnika u Evropi - istaknuo je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS-a Slobodan Stanić.

Po njegovim riječima, 4.680 umrlih na milion stanovnika u Srpskoj „zahtjeva i te kakvu reviziju i preispitivanje naših pogrešnih poteza“.

Stanić je kazao da na sve ovo dolazi sada aktuelna „afera kiseonik“ i nabavka antigenih brzih testova gdje nadležni organi tek treba da utvrde sve aspekte.

- Čelni ljudi zdravstva se ne bave posljedicama, već uzrocima. Smrtnost je izuzetno visoka u odnosu na broj oboljelih, a i kada gledamo na milion stanovnika. Naročito je nepovoljna situacija u Republici Srpskoj gdje je na milion stanovnika, sa 26. oktobrom, umrlo 4.680 od zaraze Covid-19 - poručio je Stanić.

On naglašava da se može donekle složiti s činjenicom da je na to uticala starost stanovništva i komorbiditeti, ali da ne može nikako prihvatiti da je to posljedica loše evidencije, jer Republika Srpska ima Zakon o evidencijama u zdravstvu, te su se morale izraditi jasne smjernice za potvrđivanje i klasifikaciju smrti od Covid-19.

 - Ako te smjernice nisu urađene, onda je to veliki propust, jer su dostupne na stranici Svjetske zdravstvene organizacije i potrebno ih je samo preuzeti i prevesti. Trebalo je kontinuirano pratiti i izvještavanje, kako bi se izbjegle ove proizvoljnosti - navodi Stanić, saopćeno je iz SDS-a.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'