Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 14:54 |

Zvizdić: Schmidt je podvukao da blokade moraju odmah prestati (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je novinarima da je jako dobro da se visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt danas obratio poslanicima u Predstavničkom domu i da je dao svoj pogled na aktuelnu političku situaciju.

- Kroz odgovore na nekoliko pitanja, i mislim da je to najvažnije, vrlo jasno je podvukao stav OHR-a da će poštovati Ustav BiH, da će se do kraja poštovati i provesti odluke Ustavnog suda BiH, da nema govora o prenošenju nadležnosti s državnog nivoa na niže nivoe, da će nastaviti funkcionirati državne institucije sa posebnim osvrtom na Oružane snage BiH i Upravu za indirektno oporezivanje i da njegove ovlasti, bonske ovlasti, u svakom momentu mogu biti aktivirane ako dođe u pitanje potreba da se zaštite četiri ključna prerogativa – terotorijalni integritet, suverenitet, politička nezavnost i međunarodno-pravni subjektivitet – kazao je Zvizdić.

Smatra da je Schmidt bio vrlo jasan, ne do kraja precizan kao što su neki poslanici tražili da odgovori sa "da“ ili "ne“.

- Ja to nisam ni očekivao. Riječ je, prije svega, o diplomati. Ali ako analizirate njegove odgovore, a to ćemo imati vremena u narednim danima, mislim da se iz njih može iščitati sve što je u ovome trenutku bitno da riješimo aktuelnu situaciju i ono što je bitno za dalju evropsku budućnost BiH – naveo je Zvizdić.

Kaže da još jedna stvar koju je posebno podvukao Schmidt jeste da blokade kojima trenutno svjedočimo moraju odmah prestati i da je Parlament jedino pravo mjesto gdje možemo doći do pravih rješenja kroz dijalog i kroz kvalitetne i meritorne argumente.                    

Upitan da li je očekivao konkretniji stav visokog predstavnika kada je u pitanju odluka NSRS u vezi s Agencijom za lijekove, odgovorio je da ne može ulaziti u pravnu preceduru da li OHR reaguje u momentu kada zakon stupi na snagu, ili kada je zakon samo usvojen s odgođenim stupanjem na snagu.

-Mislim da može reagovati onda kada zakon stupi na snagu i kada može izazvati konkretne posljedice u smislu funkcioniranja državne agencije i uopće funkcioniranja toga sektora vezanog za lijekove. Sasvim sigurno, potpuno sam ubijeđen u to, da ako se ipak odluči da zakon stupi na snagu i da se derogiraju nadležnosti Agencije za lijekove i time se onemogući građanima RS da imaju dostupnost lijekovima, da će OHR reagovati. Ali ja nisam siguran da će taj zakon ikada stupiti na snagu – zaključio je Zvizdić.              

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6653/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/19Chaupm7zGCWRBGLj9zqp2b8gaHHshWA?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Misija OSCE-a: Odluke visokog predstavnika predstavljaju krajnju mjeru

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!