Kultura     | 28.10.2021. 16:32 |

Promocija knjige 'Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u RH'

FENA Saopćenje

 

ZAGREB/SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u subotu organizira promociju knjige “Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj”, autora Filipa Škiljana. 

Knjiga u kojoj se prvi put u Hrvatskoj temeljito obrađuje tema Bošnjaka branitelja sastoji se od nekoliko poglavlja koja se odnose na intervjue  s pripadnicima bošnjačke nacionalne manjine koji su sudjelovali u Domovinskom ratu ili su na neki drugi način pomagali obranu, te su uz arhivske spise i novinske članke uzeti iskazi sudionika Domovinskog rata i članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području cijele Hrvatske.

Pored podataka o sudjelovanju Bošnjaka u obrani Hrvatske, autor knjige u kratkim crtama prati vrijeme i okolnosti naseljavanja Bošnjaka u Hrvatsku te donosi podatke o broju Bošnjaka u povijesnim razdobljima u Hrvatskoj.

Bošnjaci u Hrvatskoj čine jednu od 22 nacionalne manjine. Njihova prisutnost na hrvatskom teritoriju vidljiva je preko jednog stoljeća, a kontakti stanovnika današnjeg hrvatskog teritorija s islamom traju već dugi niz stoljeća. Bošnjaci su svojom prisutnošću u svim segmentima kulturnog, društvenog, znanstvenog, sportskog i drugih vidova života utkani u hrvatsku svakodnevicu. Stoga je njihova uloga i njihov značaj u Domovinskom ratu neupitan.

Bošnjačka nacionalna manjina je uz većinski hrvatski narod u najvećem broju sudjelovala u borbi za hrvatsku slobodu a broj od preko 1.180 poginulih Bošnjaka u Domovinskom ratu ukazuje na golemi udio ove nacionalne manjine u obrani zemlje, saopćeno je iz Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Večeras predstavljanje knjige grupe autora o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu