Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 16:45 |

Vlada FBiH - Prezentacija primjene instituta iz Zakona o zaštiti na radu u FBiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održana prezentacija o primjeni instituta iz Zakona o zaštiti na radu u Federaciji BiH, kojoj su prisustvovali predstavnici Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove. Ovaj skup predstavlja nastavak aktivnosti s ciljem reforme u oblasti zaštite na radu.

Nakon 30 godina donijet je novi Zakon o zaštiti na radu, koji se zasniva na istim načelima kao i zakoni iz ove oblasti koji su u primjeni u drugim zemljama regiona. Njegovo osnovno načelo je prevencija koja, između ostalog, uključuje i procjenu rizika.

- U postupku procjene rizika potrebno je utvrditi opasnosti i štetnosti na radnim mjestima i odrediti potrebne mjere kako bi bio spriječen nastanak ili smanjen broj povreda na radu i profesionalnih oboljenja Konkretno, potrebno je kod svih poslodavaca identifikovati postojeće rizike i primijeniti potrebne preventivne mjere zaštite na radu. Procjena rizika je novi institut i bilo je očekivano da se u praksi pojave određene nedoumice, uključujući i kod postupanja inspekcijskih organa u pogledu određenih obaveza poslodavaca u oblasti zaštite na radu - kazao je zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Na kraju skupa je poručeno da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike već dostavilo odgovarajuće preporuke za postupanje upravama za inspekcijske poslove, te izdalo saopštenje za poslodavce i odgovarajuće instrukcije o postupanju organizacijama ovlaštenim za obavljanje stručnih poslova iz oblasti zaštite na radu.

Cilj ovih aktivnosti je ujednačavanje postupanja svih inspekcijskih organa, te da kroz preventivno djelovanje bude spriječen nastanak povreda na radu i profesionalnih oboljenja zaposlenih, uz istovremeno podržavanje razvoja i napretka cjelokupne privrede Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Grad Goražde dio projekta 'Zdrave zajednice u BiH'

Nikšić razgovarao sa predstavnicima Fondacije Academia

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana