Ekonomija     | 28.10.2021. 16:09 |

Vlada BPK Goražde odobrila podsticaje za poljoprivrednike

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 28. oktobra (FENA) - Na današnjoj sjednici Vlade Bosanskopodrinjskog kantona Goražde na prijedlog Ministarstva za privredu odobreni su podsticaji za držanje pčelinjih društava, osnovnog stada ovaca i koza te za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka.

Usvojena je Uredba o dopuni Uredbe o sastavu komisija i naknadama članovima komisija u okviru kantonalnih organa uprave i općinskih službi za upravu u upravnom postupku.

Nakon razmatranja, primljen je k znanju i Izvještaj o epidemiološkoj situaciji COVID – 19 na području BPK Goražde za period od 18. do 24. oktobra ove godine. Prema ovom izvještaju, do sada je s prvom dozom vakcine vakcinisano 7.669 osoba ili 44,1 posto, a revakcinisano 6.535 osoba ili 37,6 posto od ukupnog broja stanovnika kantona, starijih od 18 godina.

U ovoj sedmici zabilježeno je blago povećanje broja zaraženih i smanjen broj hospitaliziranih. Trenutno je 37 osoba pozitivnih na koronavirus; na liječenju u Kliničkom centru u Sarajevu nalaze se četiri osobe iz Goražda, dok je u Kantonalnoj bolnici hospitaliziran jedan pacijent.

Prema riječima resorne ministrice, u školama na području kantona zadovoljavajuća je situacija, nastava se odvija redovno, dok je procenat vakcinisanih prosvjetnih radnika između 70 i 80 posto.

Također, razmatran i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH upućen je odgovor Ministarstva za boračka pitanja BPK na Inicijativu zastupnice ovog Doma Jasmine Zubić u kojem se navodi da je Bosanskopodrinjski kanton u potpunosti uskladio zakonske odredbe sa federalnim Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica i omogućio jednaka prava svim braniocima, bez obzira na starosnu dob.

U nastavku sjednice, Vlada je zadužila Ministarstvo za urbanizam da pokrene postupak nabavke i ugradnje sistema grijanja u zgradi Ministarstva za privredu BPK-a Goražde, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom