Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 16:22 |

BPK: Unaprijediti praksu u odgoju i obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. oktobra (FENA) - Na inicijativu ministrice za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Biljane Begović, održan je radni sastanak svih relevantnih institucija i ustanova koji su uključeni u odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u fizičkom i psihičkom razvoju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a Goražde, direktori svih osnovnih i srednjih škola s područja BPK, predstavnici JU za Predškolski odgoj i obrazovanje Goražde, Centra za socijalni rad BPK-a Goražde, OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija" Goražde  u kojoj djeluje Odjeljenje za obrazovanje učenika s poteškoćama u fizičkom i psihičkom razvoju te Pedagoškog zavoda BPK-a i Doma zdravlja Goražde.

Kako je istaknuto, resorno ministarstvo kroz redovne aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu uočilo je potrebu za unaprjeđenje prakse u odgoju i obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju zbog čega ovo pitanje zahtjeva multisektorski pristup, prvenstveno sektora obrazovanja te zdravstvene i socijalne zaštite.

S ciljem omogućavanja najkvalitenijeg mogućeg obrazovanja djece s poteškoćama u fizičkom i psihičkom razvoju i lakše inkluzije osoba sa invaliditetom u društvo, na sastanku su usvojeni zaključci da, između ostalog, zdravstvene ustanove trebaju više pažnje posvetiti pedijatrijskim pregledima kod sistematskih pregleda.

Osigurati obuku asistenata koja će biti ciljano usmjerena te sagledati mogućnost osnivanja dnevnog centra, imajući u vidu da trenutno u Goraždu postoji „Resursna soba" čije programe trenutno pohađa 19 djece, takođe je jedan od zaključaka.

Iskazana je i potreba osnaživanja i educiranja roditelja kao i za osnivanjem udruženja roditelja djece s poteškoćama u razvoju, a naglašeno je da je potrebno uspostaviti i saradnju s nevladinim sektorom i međunarodnim organizacijama.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima promjene Pravilnika o obrazovanju djece s poteškoćama u razvoju u dijelu ocjenjivanja učenika kao i ohrabrivanju roditelja da upute djecu na procjenu u nadležnim institucijama koje će pomoći i olakšati njihovo dalje obrazovanje.

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kultru i sport BPK-a iskazali su spremnost da s ministarstvom zdravstva i socijalne politike pruže punu podršku ne samo djeci s poteškoćama u fizičkom i psihičkom razvoju, već i njihovim roditeljima, kako bi im omogućili najkvalitetnije obrazovanje.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana