Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 16:58 |

Ministar Lučić razgovarao s ambasadorom Ruske Federacije Kalabuhovom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić primio je danas u zvaničnu posjetu ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova.

Ministar Lučić upoznao je ambasadora Kalabuhova s realizacijom aktuelnih projekata koje sprovodi Ministarstvo za ljudska prava i ibjeglice BiH, a koji se tiču stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih osoba u kontekstu implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Istakao je projekte RSP i CEB2 koji se odnose na stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba i zatvaranje kolektivnih centara u BiH.

Lučić je ovom prilikom upoznao ambasadora Kalabuhova da se iz budžeta BiH godišnje izdvaja dva miliona konvertibilnih maraka za izbjeglice kroz infrastukturne projekte, a jedan dio tih sredstava namijenjen je i vjerskim zajednicama i crkvama. Ova sredstva nedovoljna su za rješavanje ovog aktuelnog i bolnog problema s kojim se BiH susreće i Lučić je izrazio nadu da će ova sredstva u budućnsoti biti znatno veća jer u Bosni i Hercegovini još uvijek postoji veliki broj izbjeglica koji nisu riješili svoje stambeno pitanje, niti imaju adekvatne uslove za normalan život u 21. vijeku.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH informirao je ambasadora Kalabuhova da je u planu projekat mapiranja lokalnih zajednica kako bi se utvrdio tačan broj osoba koji imaju status izbjeglih i raseljenih osoba. Po podacima kojima Ministarstvo trentuno raspolaže u Bosni i Hercegovini još uvijek ima oko 95 hiljada osoba koji imaju status izbjeglih i raseljenih osoba, a planirani projekat mapiranja, u saradnji s lokalnim zajednica, pružit će uvid u tačne i precizne podatke, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Hurtić: Spremni smo u punom kapacitetu pomoći našoj braći koja su stigla iz Palestine (VIDEO)

Potpisan ugovor za realizaciju projekta 'Diaspora Knowledge Mobility Project' (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo