Stranačke aktivnosti     | 28.10.2021. 16:49 |

Saopćenje za javnost GDS-a

FENA Saopćenje

GDS BiH pozdravlja nastup Visokog predstavnika /OHR/  Kristijana Šmita  u Predstavničkom domu PS BiH jer djeluje kao izvor nove obnovljive energije međunarodne zajednice  u gruboj  bosanskohercegovačkoj stvarnosti koju obilježava odsustvo odgovorne i razumne državne politike,kao i teška ekonmska i socijalna pozicija građana.

Način na koji je predstavio  platformu svog djelovanja za dobrobit BiH ,nakon kako ističe,skoro sto dana vršenja ove odgovorne međunarodne dužnosti,je potvrda da je BiH dobila iskusnog  evropskog parlamentarca  na čelo OHR.Naglasivši da međunarodna zajednica neće mirno posmatrati  urušavanje državnih institucija kao i  da  prenošenje  nadležnosti sa državnog nivoa na entitete nije prihvatljivo ističući primjer Agencije za lijekove,pokazao je da su u središtu njegovog rada građani i poštivanje Ustava BiH,posebno ističući nedopustivim pokušaje dovođenje u pitanje stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i njene institucije. 

Diplomatskim jezikom  Šmit  se odredio prema mnogim aktuelnim  političkim  pitanjima i jasno izjavio  da  raspolaže svim ovlaštenjima uključujući i bonska ovlaštenja koja su u" ladici.",skrenuvši pažnju parlamentarcima i javnosti  da ih već koristi. Izrazio  je "blagi,blagi "optimizam u vezi sa rješenjem krize i pozvao na  prekid blokade državnih institucija. uvjeren da će domaće vlasti koje su preuzele odgovornosti raditi svoj posao,ističući posebno ulogu Ustavnog suda BiH u vezi sa osporavanjem njihovih odluka i državnih zakona i institucija.

GDS BiH .skreće pažnju na paralelne pregovore o izbornoj reformi i poziva sve bosanskohercegovačke društvene snage  da se angažuju i javno izbre  da  se rasprava vrati u PS BiH jer je to jedino  mjesto za  legitimno i legalno  donošenje odluke o izmjenama   Izbornog zakona..

Smatramo da je izuzetno važno poštovati presude Evropskog suda a ljudska prava i konačno otvaranje puta prema Briselu i EU. 

Uostalom ,dok se u  Londonu  priprema UN-konferencija o klimi COPS21 o spašavanju planete Zemlje i obnovljivoj energiji  u našoj regiji,po ko zna koji put, primaju se vijesti/bez komentara i strategije i akcija/ o tome da su Sarajevo,Zagreb i Beograd  među najzagađenijim gradovima svjeta.

Političko zagađenje u regiji teško da je moguće izmjeriti bilo kojim instrumentom,zaključuje GDS BiH 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

GDS uputio poziv Schmidtu da 11. juli proglasi za Dan žalosti u BiH

Spahić: Hanuka se u BiH dočekuje sa radošću

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'