Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 17:09 |

TK - Premijer Hodžić primio organizatore tribine o ustavnim promjenama

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 28.oktobra (FENA) -Povodom održavanja javne tribine „Principi za izmjene ustava Bosne i Hercegovine“, koja će se održati danas u sali Narodnog pozorišta u Tuzli, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upriličio je prijem za organizatore i učesnike Tribine.

Ovom prilikom članovi Vlade TK su sa učesnicima Tribine razgovarali o bitnim temama u kojima se naše društvo i država nalaze. Istaknuto je da se održavanjem javnih tribina o promjeni Ustava Bosne i Hercegovine nastoji probuditi svijest građana i doprijeti do slobodoumnih grupacija, koje žele promjene nabolje,saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona. 

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić se ovom prilikom zahvalio organizatorima tribine na aktivizmu, uloženom trudu, te prije svega iskrenom patriotizmu. 

-Čast je i zadovoljstvo biti dijelom platforme koju Vi predstavljate. Platforme koja u potpunosti razumije i zna šta je to suštinski Bosna i Hercegovina. Svoj doprinos toj ideji bolje Bosne i Hercegovine daje i Kantonalna vlada. Mi smo Vlada koja je za kratko vrijeme donijela niz suštinskih pretpostavki za suzbijanje korupcije. Utvrdili smo mjerljive kriterije za raspodjelu sredstava iz Budžeta TK, uvažavajući principe solidarnosti. Radimo na projektima uspostave poslovnih zona, sve su to naše kantonalne aktivnosti kojima nastojimo Bosnu i Hercegovinu učiniti kvalitetnijim mjestom za život građana- kazao je  Hodžić, zaključujući da ova inicijativa neće biti sama i da će Vlada TK iznaći način da je podrži-naglasio je Hodžić.

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca za ustavno pravna i društvena pitanja. Kasim Trnka ističe da je grupa intelektualaca, bez obzira na nacionalnu pripadnost još početkom ove godine procijenila da BiH mora ući u ustavne promjene, bez obzira na političku volju i spremnost.

-To su potrebe koje proizlaze iz sudskih presuda. Shvatili smo da je ovo ključni trenutak, te da ako sad ne ponudimo građansku inicijativu i izlaz iz ove situacije u kojoj se mučimo već više od 20 godina, nastavit će se ovakvo stanje i BiH će i dalje stagnirati. Procijenili smo da su se svi dosadašnji razgovori o ustavnim promjenama kretali u veoma uskim krugovima, dok je značajan broj zainteresiranih strana, pa i sami građani bio ostavljen po strani“, kazao je Trnka ističući da je, osim javnih tribina, pokrenuta i web stranica http://www.izmjeneustavabih.com/ kojom se želi dati snaga i potaknuti na inicijativu građana Bosne i Hercegovine i pozvao građane da putem ove web platforme daju svoj doprinos i podrže inicijativu.

Predsjednik  Hrvatskog narodnog vijeća u BiH Stipe Prlić kazao je da  26 godina nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma u Dejtonu, kao rezultat tada utvrđenog Ustava imamo stanje koje je i gore nego 1996.

-To je razlog zbog kojeg smo se okupili da prezentiramo ovu ideju ustavnih promjena koje svim građanima Bosne i Hercegovine treba da donesu kvalitetnije uslove za život i prosperitet“, riječi su Stipe Prlića.

Formula prema kojoj BiH živi zadnjih 25 godina suprotstavlja se onom referendumskom pitanju koje su građani izglasali, a to je da žele živjeti u cjelovitoj državi BiH, državi ravnopravnih naroda i svih njenih građana na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, zaključak je sa današnjeg sastanka. 

Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine koji će biti prezentirani na današnjoj javnoj tribini, između ostalog, su: uklanjanje sistemske diskriminacije rasprostranjene u cijelom ustavnom uređenju, zatim da su entiteti u Bosni i Hercegovini, kao administrativni oblici, uspostavljeni na temelju „faktičkog stanja na terenu“ izazvanog međunarodnim oružanim sukobima, na temeljima etničkog čišćenja, zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i genocida i kao takvi su danas neodrživi, te da neprovođenje pravosnažnih sudskih presuda međunarodnih i domaćih sudova, jasno pokazuje da je u BiH na sceni suspenzija vladavine prava. U tom smislu neophodno je u Ustav ugraditi sve neophodne izmjene kako bi se uspostavila vladavina prava i osigurala potpuna politička neovisnost pravosudnih institucija BiH, rečeno je danas kao najava večerašnje javne tribine. 

Osim premijera, današnjem prijemu su prisustvovali ministrica pravosuđa i uprave Una Harčin, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i ministar privrede Mevludin Hodžić, dok su u ime organizatora tribine, uz profesora Trnku i predsjednika Prlića, sastanku prisustvovali: u ime Hrvatskog narodnog vijeća u BiH Ivo Komšić, predsjednik Srpskog građanskog vijeća Zoran Jovanović i predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Premijer TK ambasadorici Lagerlöf čestitao ulazak Švedske u NATO

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo