Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 17:39 |

General Graziano posjetio Ministarstvo odbrane BiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Vojnog komiteta Evropske unije (EU), general Claudio Graziano, posjetio je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Prema izjavi ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, razgovarano je o evropskoj odbrambenoj politici, posebno o misiji Althea te o njenom produžetku.

Podžić, zadovoljan dosadašnjom saradnjim s EUFOR-om, očekuje nastavak ove misije i daljnju EUFOR-ovu pomoć u izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, deminiranju, uništavanju viškova naoružanja i municije.

S tim je, po Podžićevim riječima, saglasan i general Graziano te i on očekuje nastavak misije i suradnje.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine navodi da je razgovarano i o pitanju glavnih izazova u regiji i šire, prvenstveno o migrantskoj krizi, kada je Graziano posebno spomenuo pomoć u spašavanju migranata u Unsko-sanskom kantonu početkom godine te brzu izgradnju migrantskog naselja od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Po Podžićevim riječima, razgovarano je i o budućim projektima koje Evropska unija može ponuditi te o pomoći u modernizaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da je 10 miliona dolara već odobreno za opremanje deminerskog bataljona. Za očekivati je da će iz fondova Evropske službe za vanjske poslove biti odobrenih sredstava i da ćemo ubuduće moći očekivati osposobljavanje naših kapaciteta – rekao je nakon posjete generala Graziana ministar Podžić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta