Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 17:49 |

Komšić i Džaferović primili predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU Graziana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU generala Claudia Graziana. 

Na sastanku je razgovarano o evropskom putu BiH, o narednim aktivnostima i saradnji BiH i EU na polju sigurnosne i odbrambene politike, kao i o razvoju evropske sigurnosti i odbrane, te o borbi protiv terorizma i  ilegalnih migracija. Iskazana je spremnost da BiH bude dio ukupnih napora za postizanje sigurnosti i opredijeljenost u borbi protiv terorizma u svijetu, što potvrđuje i članstvo u Globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma. Bosna i Hercegovina na tom planu sarađuje sa zemljama regije i EU. Rečeno je da je borba protiv ovih prijetnji moguća samo uz zajedničko djelovanje i međusobnu podršku zemalja u Evropi, suradnju i podršku svih partnera koje mogu pružiti adekvatnu podršku. Oružane snage BiH su spremne za učestvovanje u ovim operacijama, što pokazuju i dosadašnja dobra iskustva Oružanih snaga BiH u međunarodnim misijama i operacijama, naglasili su članovi Predsjedništva BiH. 

Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su pozdravili zaključke Vijeća za vanjske poslove Evropske unije kojima se, između ostalog, potvrđuje podrška nastavku misije EUFOR-a (Operacija Althea) u Bosni i Hercegovini, te posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. 

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU,  general Graziano, iskazao je podršku Bosni i Hercegovini i aktivnostima koje se provode na putu ka Evropskoj uniji, te spremnost za pomoć na tom putu. Podržao je djelovanje i rad Oružanih snaga Bosne i Hercegovine,  čiji je zadatak da očuvaju mir i stabilnost u našoj zemlji. Također je izrazio očekivanje da će Vijeće sigurnosti UN-a produžiti mandat misiji  EUFOR/ Althea u BiH. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su zahvalili generalu Grazianu na posjeti i podršci u radu Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Uime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sastanku su prisustvovali savjetnici Ana Trišić Babić i Dragan Vuković, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom