Bosna i Hercegovina     | 28.10.2021. 17:58 |

Brkić primio delegaciju Vojnog komiteta Europske unije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio je danas delegaciju Vojnog komiteta EU (EUMC) koju predvodi predsjedavajući Komiteta general Claudie Graziano, a u okviru posjete delegacije EUMC Bosni i Hercegovini od 27. do 29. oktobra 2021. godine. Sastanku je prisustvovao i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako.

Teme susreta su bile aktivnosti BiH u EU i NATO integracijskim procesima, saradnja BiH i EU na polju vanjske politike, sigurnosti i odbrane, kao i aktuelna politička situacija u BiH, s posebnim akcentom na reformske procese na putu naše zemlje ka EU. 

Zamjenik Brkić je tom prilikom istakao važnost evropske i NATO perspektive Bosne i Hercegovine za sigurnost i stabilnost cijele regije. Poručio je da Bosna i Hercegovina ostaje predana unapređenju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, a regionalna saradnja, u tom smislu, ostaje vitalan i nezamjenljiv faktor na našem putu ka EU.

Naglasio je da BiH cijeni sveukupne napore u čuvanju fokusa Evropske unije na evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, i da smo svjesni da naša evropska perspektiva ostaje, prije svega, u našim rukama, a postizanje cilja članstva u EU zavisi od našeg tempa, dosljednosti u provođenju reformi i jačanju demokratskih institucija. Iskazao je uvjerenje da je Zapadni Balkan strateški cilj Evropske unije i da će se podrška i pomoć ovoj regiji nastaviti. “Za nas ne postoji drugi put osim puta integracije u EU”, istakao je zamjenik Brkić.

Kada je riječ o stabilnosti i sigurnosti, Brkić je podvukao da prisustvo Misije EUFOR-ALTHEA u Bosni i Hercegovini pokazuje bezrezervnu podršku euroatlantskim integracijama naše zemlje. Dodao je da je uloga EUFOR-a u BiH  od izuzetne  važnosti da se nastavi graditi i očuvati međusobno povjerenje, solidarnost, kao i različiti oblici saradnje i pomoći. Pozdravio je nedavne zaključke Vijeća za vanjske poslove EU kojima je data puna podrška nastavku Misije EUFOR-ALTHEA u BiH, te naglasio važnost uloge tih snaga. Izrazio je nadu da će odluku o produženju mandata potvrditi i Vijeće sigurnosti UN-a početkom novembra.  njenom euroatlantskom putu. 

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU general Claudio Graziano istakao je da je glavni cilj njegove posjete Bosni i Hercegovini kako bi lično dao podršku našoj zemlji i ujedno prenio podršku zemalja članica Europske unije cjelovitoj i jedinstvenoj BiH. Izuzetno važnim je ocijenio sigurnost i stabilnost zemalja Zapadnog Balkana na putu euroatlantskih integracija.  Pozitivnim je ocijenio učešće i doprinos Bosne i Hercegovine, kao partnerske zemlje, u misijama pod vodstvom EU. Misiju EUFOR-ALTHEA je ocijenio kao izraz međunarodne podrške Bosni i Hercegovini, naglasivši značaj produženja mandata. Poručio je da Vojni komitet EU i OS BiH imaju dobro partnerstvo, izrazivši nadu u dodatno jačanje saradnje i u narednom periodu.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici (ZSOP), kao sastavnom dijelu zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije (ZVSP), te razvoju odbrambenih sposobnosti Evropske unije. U tom pogledu, general Grazione je ukratko upoznao zamjenika Brkića sa inicijativom “Strateški kompas”, koji za cilj ima osigurati jasne političke smjernice za provedbu misija i operacija ZOSP-a i bolje povezati inicijative EU-a za razvijanje sposobnosti. Pojasnio je da je to proces koji pokreću zemlje članice, a usvajanje Strateškog kompasa se očekuje u proljeće naredne godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana