Svijet     | 29.10.2021. 09:48 |

Papa Franjo poziva na 'radikalan' klimatski odgovor

FENA Internet

LONDON, 29. oktobra (FENA) - U poruci snimljenoj ekskluzivno za BBC, papa Franjo pozvao je svjetske čelnike koji se sastaju sljedeće sedmice na klimatskoj konferenciji UN-a u Glasgowu da pruže "što učinkovitije odgovore" na klimatske promjene i zaštitu okoliša i ponude "konkretnu nadu" budućim generacijama.

Govoreći iz Vatikana za BBC Radio 4 Papa je govorio o krizama uključujući pandemiju Covid-19, klimatske promjene i ekonomske poteškoće, te pozvao svijet da na njih odgovori vizijom i radikalnim odlukama kako bi ponudili što više mogućnosti za izazove sa kojima se svijet susreće sada, piše BBC. 

- Možemo se suočiti s tim krizama povlačeći se u izolacionizam, protekcionizam i eksploataciju ili u njima možemo vidjeti pravu šansu za promjenu – rekao je papa.

Ovom prilikom on je pozvao na potrebu za "obnavljanje osjećaja zajedničke odgovornosti za naš svijet", dodajući da "svako od nas - ko god i gdje god bili - može imati ulogu u promjeni našeg kolektivnog odgovora na neviđenu prijetnju klimatskih promjena i degradaciju našeg zajedničkog doma”.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Papa apelira za "dar mira" na Uskrs

Papa Franjo apelirao na migrante da nikada ne zaborave svoje ljudsko dostojanstvo

Novi američki izaslanik za klimu želi da Kina ubrza prelaz sa ugljena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo