Bosna i Hercegovina     | 29.10.2021. 15:50 |

Ministar Cikotić s predsjedavajućim Vojnog komiteta EU Grazianom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić razgovarao je u Sarajevu s predsjedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije generalom Claudiom Grazianom, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.

Ministar Cikotić je naglasio da je članstvo u Evropskoj uniji jedan od najvažnijih ciljeva Bosne i Hercegovine te da Ministarstvo sigurnosti BiH nastoji što efikasnije i brže ispuniti obaveze na evropskom putu. Nastavak integracija i jačanje saradnje sa članicama EU je ocijenio važnim i s aspekta zajedničkog odgovora na globalne sigurnosne prijetnje, s obzirom da se države pojedinačno ne mogu adekvatno suprotstaviti ovim izazovima.

U saopćenju se navodi da je Cikotić upoznao generala Graziana s trenutnom sigurnosnom situacijom u BiH istakavši da uprkos problemima i opstrukcijsma, sigurnosne agencije na nivou BiH uspješno obavljaju poslove iz svoje nadležnosti, doprinoseći sigurnosni građana BiH, ali i sigurnosti u okruženju, EU i drugim partnerskim državama.

Ministar Cikotić je istakao pozitivnu ulogu EUFOR-a za očuvanje stabilnog i sigurnog okruženja u BiH, te da Ministarstvo sigurnosti BiH ima veoma dobru i uspješnu saradnju sa snagama Evropske unije u našoj zemlji.

Ocijenjeno je da je Evropska unija jedan od ključnih partnera BiH u jačanju sigurnosnog sektora, te istaknuta obostrana spremnost za nastavak i unaprijeđenje te saradnje, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo sigurnosti BiH koordinisalo akciju spašavanja njemačkih planinara s Maglića

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Nešić-Delmas: Nastavak saradnje s Francuskom u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu