Ekonomija     | 30.10.2021. 11:36 |

Ljevnaić: Očekujemo dobru sezonu uz nove sadržaje na Jahorini (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Olimpijska ljepotica Jahorina spremno će dočekati početak zimske sezone, s brojnim sadržajima koji će posjetiocima učiniti nezaboravnim boravak na ovoj planini.   

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić je u razgovoru za Fenu kazao da su u toku najveći radovi na Jahorini ikada. Trenutno se gradi pet novih žičara, a najznačajniji projekat je nova gondola Poljice kapaciteta 3.600 skijaša na sat, što je duplo više nego stari šestosjed Poljice.

- Gondolu je dizajnirao čuveni italijanski studio Pinifarina i bit će sigurno najmodernija u ovom dijelu Evrope, s kabinama sa svjetlosnim efektima. Ono po čemu će biti specifična jeste da će biti spojena tunelom s našim Olimpijskim barom, a to znači da će Poljice imati 'toplu vezu' s Olimpijskim barom - kazao je Ljevnaić.      

Dodao je da im je cilj da ta gondola radi 365 dana u godini.

Rade se i dva nova šestosjeda. Jedan u Rajskoj dolini koji je već gotov i pušten je u rad, testovi su u toku. Drugi je na lokaciji iza vikend naselja na teritoriji općine Trnovo, pored kojeg je urađena i nova staza, koja je pokrivena sistemom za osnježavanje, a urađen je i novi dječiji poligon, kako bi se smanjila gužva na Poljicama i prebacili gosti iz vikend naselja na taj poligon.

Ljevnaić kaže da rade i dva lifta u Rajskoj dolini, s ciljem da razviju i sportski dio Jahorine, takmičarski, i da poslije 30 godina puste u rad stazu olimpijski spust.

Također, naveo je da rade i novih sedam kilometara sistema za osnježavanje što je, po njegovim riječima, isto izuzetno značajno za planinu. Po njegovim riječima, od tog sistema zavisi čitava sezona.

- On omogućava da počnemo s radom prvi u Evropi, krajem novembra, i da radimo 150 dana. To znači i skijašima i investitorima i hotelijerima na planini. Taj sistem daje najveću sigurnost funkcioniranja Olimpijskog centra Jahorina - kazao je direktor ovog centra.         

Radi se i rasvjeta na stazi Novak Đoković i to će biti završeno do početka ove sezone.Također, radi se i proširenje Olimpijskog bara.

- Pravimo najljepši, najbolji, najreprezentativniji objekat na planini koji će biti na vrhu s pogledom na naše jezero, na sadržaje. Želimo da taj objekat radi 365 dana u godini. Iz njega ljeti kreće naš alpine coaster, a zimi svakako svi skijaši svrate tu - naveo je Ljevnaić.

Urađeno je i ambijentalno uređenje oko jezera na vrhu.

- Ovo su projekti koje planiramo da realiziramo do kraja novembra, odnosno do početka ove sezone - kazao je Ljevnaić.      

Kada je riječ o novim ski-stazama, navodi da su uradili novu stazu pored šestosjeda Trnovo i nove staze pored šestosjeda Rajska dolina. U planu su i nove staze u rejonu Prača.

Napominje da imaju i „jaki paket ljetnih sadržaja, koje samo Jahorina ima u Evropi, i po tome će Jahorina sigurno biti i prepoznatljiva“.

Ljevnaić ističe kako se trude da Jahorina bude najbezbjedniji i najsigurniji ski centar u ovom dijelu Evrope.

Poduzeli su i odgovarajuće mjere u cilju zaštite od virusa Covid-19, uveli su uređaj za dezinfekciju kabina, gondole, imaju punktove za dezinfenciju skijaša.

- Svaku noć smo dezinficirali sve žičare, apelovali na skijaše da kupuju ski pass online, jer ta mogućnost postoji, povećali smo broj prodajnih mijesta za duplo kako bi se izbjegle gužve. Imali smo laboratoriju za PCR testiranje na samoj planini kako bi skijaši mogli da se vrate u svoje države gdje su im tražili PCR test. Svaki dan smo dizali svijest da se drži distanca, da se izbjegavaju kontakti... Mislim da smo išli za korak ispred kriznog štaba i bili strožiji od mjera, a s druge strane smo davali korona garanciju, a to znači ko kupi ski pass nema nikakav finansijski rizik. Ukoliko u slučaju korone odustane od skijanja, vraćali smo sredstva i na taj način smo privukli veliki broj skijaša - naveo je Ljevnaić.

Kaže da je to bilo sve aktuelno prošle godine, te da misli da će se pridržavati svega toga i ove godine.

- Skijaši su izuzetno disciplinirana ciljna grupa i izuzetno dobro komuniciramo s njima. Uglavnom poštuju mjere. Do nas je da uradimo sve što možemo preventivno. Korona garancija će važiti i ove godine. Po našim informacijama, ski centri u Evropi su se otvorili ove godine, tako da će skijaši moći da biraju da odu u druge ski centre. Ali investicije koje smo uradili, povećanje kapaciteta skijališta za 9.500 skijaša na sat, svi ovi novi projekti, naš marketing. Sve to je dalo rezultat da već sada nema mjesta u određenim terminima na planini, da su već svi hoteli rasprodati, tako da očekujemo dobru sezonu - zaključio je Ljevnaić.

Kaže da je zadatak Olimpijskog centra Jahorina da pruži maksimum i da budu najbolji, a na skijašima je da odluče gdje će da idu da skijaju.  

Najavio je da ski-opening prave od 2. decembra, te da će biti organiziran i gastronomski festival „Ćevap fest“, gdje će se takmičiti ponuđači ćevapa - travničkih, banjalučkih, sarajevskih i veganskih.

Smatra da će to biti jedna dobra gastronomska ponuda na Jahorini u tom periodu, a da će, zahvaljujući planiranim muzičkim sadržajima i gostima, Jahorina biti najbolje mjesto za provod u ovom dijelu Evrope.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6669

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1uGERwwpaZ5Hp3fRIiXmae_V58UqJ6eCr?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OC Jahorina - Dobro uređene skijaške staze, brojne propratne aktivnosti

Jahorinu posjetilo više od 110.000 skijaša

KJP "ZOI’84" spremno dočekuje predstojeću zimsku sezonu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije