Svijet     | 30.10.2021. 13:27 |

Modi pozvao papu Franju da posjeti Indiju

FENA Internet

RIM, 30. oktobra (FENA) - Indijski premijer Narendra Modi u subotu je pozvao papu Franju da posjeti njegovu zemlju, upućujući zvaničnu pozivnicu nakon propasti planova papine posjete u 2017. godini.

Modi je uputio pozivnicu u subotu tokom neuobičajeno duge 55-minutne audijencije kod pape Franje u Vatikanu. Modi je u Rimu na samitu Grupe 20.

U Indiji živi približno 18 milion katolika, neznatna manjina u većinski hinduističkoj zemlji od 1,3 milijarde ljudi. Modijeva tvrdolinijaška hinduistička nacionalistička vlada vratila se na vlast u još jednom mandatu u 2019.

- Imao sam veoma srdačan sastanak s papom Franjom. Imao sam prliku da raspravljam s njim o širokom spektru pitanja i pozvao sam ga da posjeti Indiju - piše Modi u tweetu.

Poertparol indijskog ministarstva vanjskih poslova, Arindam Bagchi, navodi u tweetu da je pozivnica Papi upućena da posjeti Indiju “što skorijeg datuma”.

U zvaničnom kominkeu Vatikana samo se navodi da je Modijeva posjeta vatikanskom državnom sekretaru bila kratka i da se raspravljalo o “srdačnim odnosima između Svete Stolice i Indije”. Komuinike ne pominje pozivnicu niti sadržaj Modijevih razgovora s papom, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Papa Franjo još pati od prehlade, ograničio govore u javnosti

Papa Franjo upozorio na opasnosti 'rodne teorije'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo