Svijet     | 31.10.2021. 17:17 |

Macron i Johnson o deeskaliranju tenzija oko prava na ribolov nakon Brexita

FENA Internet

RIM, 31. oktobra (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson dogovorili su se u nedjelju da će pokušati deeskalirati spor oko prava na ribolov nakon Brexita, rekao je francuski zvaničnik nakon višednevnih prijetnji koje su povećale izglede za novu trgovinsku barijeru.

Lideri, koji su davali oprečne signale o tome kako rješenje žele po pitanju spora oko ribolova, iskoristili su privatni sastanak na marginama samita Grupe 20 lidera u Rimu kako bi pokušali da smanje tenzije, javlja Reuters.

Francuski zvaničnik je rekao da je Macron poručio Britaniji da treba da poštuje pravila za koja ih Pariz optužuje da su prekršili jer nisu izdali Francuskoj dovoljno ribolovnih dozvola za rad u britanskim vodama.

Britanija kaže da ispunjava uslove trgovinskog sporazuma nakon Brexita.

Britanija je u subotu pojačala rat riječi s Francuskom, pri čemu je Johnson odbio da isključi mogućnost pokretanja akcije trgovinskog spora, a njegov ministar za Brexit oštro je kritikovao prijedlog Pariza da EU treba pokazati da je "više štete od izlaska iz EU nego od ostanka tamo".

Odnosi s Francuskom postali su sve zategnutiji otkako je Britanija glasala za izlazak iz EU 2016. godine, a nedavno sklopljeni sigurnosni pakt Londona sa Sjedinjenim Državama i Australijom čini malo na izgradnji povjerenja s Parizom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Orban i Macron sastaju se u Parizu uoči samita EU posvećnog pridruživanju Ukrajine bloku

Bećirović dobio podršku Macrona za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH

Johnson pitao naučne eksperte postoji li 'poseban fen za kosu' protiv Covida

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'