Bosna i Hercegovina     | 01.11.2021. 10:07 |

Otvoreno pismo njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1.novembra (FENA) -Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo njemačkom saveznom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru povodom najave da će uručiti orden za posebne zasluge izraelskom historičaru Gideonu Greifu, negatoru genocida u Srebrenici i  predsjedniku komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska.

U pismu se ističe kako negator genocida u Srebrenici Gideon Greif, koji je na čelu takozvane “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, koja ga tako plača za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje osudu, a ne orden za posebne zasluge. 

Također se naglašava kako je davanje ordena za posebne zasluge negatoru genocida dosad najveći njemački udar na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, UN i internacionalne sudove, međunarodni pravni poredak. Posebno je to, kako se dodaje, udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

Uz poziv da bezuslovno povučete vašu odluku pozivamo na buđenje u svijetu u kome se negatori genocida nagrađuju, laži proglašavaju istinom, zločini smatraju dobrim. Budimo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo putove izlaza, budimo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni u traganju za istinom i pravdom. Jeste vašim prijedlogom ponizili žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na vašoj strani,navodi se u pismu Instituta za istraživanje genocida Kanada njemačkom predsjedniku Franku-Walteru Steinmeieru.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

IGK - Bosna i Hercegovina treba mnogo više od nadlijetanja američkih aviona

Otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici i BiH na Floridi

Vlada Kanade na godišnjicu genocida u Srebrenici - Da se zločini poput ovih nikada ne ponove

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta