Kultura     | 04.11.2021. 13:38 |

Samostalna izložba kolaža Borisa Hodaka sutra u Galeriji 'Roman Petrović'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Galerija "Roman Petrović" u Sarajevu upriličit će u petak, 5. novembra otvorenje samostalne izložbe kolaža Borisa Hodaka.

Taj akademski slikar član je ULUBIH-a i Udruženja umjetnika Kantona Sarajevo. Godine 2020. stekao je status istaknutog samostalnog likovnog umjetnika.

Realizaciju i postavku izložbe je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Sarajevu, izložba će imati i online verziju za publiku koja nije u mogućnosti prisustvovati njenom otvorenju i posjetiti je.

Tekst za katalog "Dva ciklusa kolaža Borisa Hodaka" napisala je historičarka umjetnosti Aida Šarac, koja je ujedno i autorica likovne postavke izložbe u prostoru galerije.

- Nadrealne vizije Hodakovih kolaža su svakako intimne i lične, ali ih snažna naturalistička kritika savremenog društva čini univerzalnima. Njihova važnost leži u sposobnosti povezivanja tradicionalnih formi sa savremenim sadržajima, ali i smjelosti umjetnika da na originalan način vizuelno progovori o duhovnoj degeneraciji čovječanstva - zapisala je Šarac.

Izložba će biti otvorena za javnost do 15. novembra. 

Boris Hodak je rođen 1970. godine u Sarajevu, BiH. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2001. godine u klasi prof. Radoslava Tadića na Nastavničkom odsjeku. Na istoj akademiji je 2013. godine završio i Master studije na Slikarskom odsjeku.

Od 2002. godine se bavi likovnim stvaralaštvom i aktivno učestvuje na suvremenoj umjetničkoj sceni kroz mnoge samostalne i skupne izložbe u zemlji i inozemstvu (dvije samostalne, te šezdeset i devet skupnih izložbi). 

Član je HKD Napredak od 2003. godine. Član ULUBIH-a postaje 2005. godine (od 2010. do 2014. godine član Nadzornog odbora, a od 2014. godine pa do danas član Umjetničkog savjeta ULUBIH-a.) Član je i ULUKS-a od 2016. godine.

 Stekao je status istaknutog samostalnog likovnog umjetnika 2020. godine.

 Bavi se slikarstvom, pedagoškim radom i grafičkim dizajnom. Živi i radi u Sarajevu, saopćeno je iz Galerije "Roman Petrović".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo