Svijet     | 01.11.2021. 09:55 |

Deset ubijenih u raketnom napadu Hutija na školu u Jemenu

FENA Internet

SANAA, 1. novembra (FENA) – Najmanje deset civila ubijeno je i 25 je ranjeno u napadima iz dva balistička projektila koje su ispalili jemenski Huti pobunjenici i pogodili su školsku zgradu u centralnoj pokrajini Marib, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak.

Projektili su pogodili Dar al-Hadith – vjersku školu i džamiju – u stambenoj četvrti al-Aumd u nedjelju navečer a među žrtvama su žene i djeca.

U napadu su također oštećene obližnje kuće, saopćili su zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da se obraćaju medijima.

Nije bilo  komentara od proiranskih Hutija, koji mjesecima pokušavaju da se domognu naftom bogatog Maroba kako bi zaokružili kontrolu nad sjevernom polovinom Jemena.

Jemen je zahvaćen građanskim ratom od 2014. kada su Houthiji osvojili prijestolnicu Sanaau i prinudili su predsjednika Abed Rabboa Mansoura Hadija i njegovu međunarodno priznatu vladu da bježe ka jugu zemlje, i nakon toga u Saudijsku Arabiju.

Koalicija pod saudijskim vodstvom ušla je u rat naredne godine, u pokušaju da vrati vladu na njenu poziciju. Rat se otada odužio i ušao je u ćorsokak, postajući najteža svjetska humanitarna kriza, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Gazu porastao na 33.899

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana