Stranačke aktivnosti     | 01.11.2021. 10:15 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vildana Alibabić: Osigurati pravovremenu, kvalitetnu i dostatnu isporuku drva penzionerima u USK  

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Unsko-sanskog kantona Vildana Alibabić uputila je inicijativu prema direktoru ŠPD Unsko-sanske šume da se osigura pravovremena, kvalitetna i količinski korektna isporuka drva penzionerima Unsko-sanskog kantona u idućim grijnim sezonama.

Prema podacima Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje blizu 24 hiljade osoba u USK prima starosnu, invalidsku ili obiteljsku penziju. Oni doprinose kantonu sa oko 10 miliona KM mjesečno u potrošnji, a gotovo veliki dio njih prima najnižu penziju od 382,18 KM.

„Da bi se ovoj grupi stanovništva olakšao život, već godinama im se isporučuju drva za ogrjev po nešto nižim cijenama i uz benefit da ih mogu otplatiti u osam rata, a sve to se dogovara na nivou udruženja penzionera i ŠPD Unsko-sanske šume. Međutim, kontinuirano se godinama u vrijeme isporuke pojavljuju isti problemi, drva se isporučuju mokra pred samu zimu, kvalitet drva je upitan, a u brojnim slučajevima količine nisu korektne, drugim riječima, kod isporuke se krade!

Nije mi jasno, ako u poduzeću za isporuku znaju za ove probleme, a znaju, zašto se problem ponavlja iz godine u godinu i zašto se taj problem već jednom ne riješi. Podsjećam ih da su penzioneri jedna od najugroženijih kategorija stanovništva i da je njima nabavka drva jedna od najviših stavki troškova života. Uz sve to, moraju brinuti hoće li dobiti drva na vrijeme, kakva će biti i hoće li ih neko pokrasti.

Ovo je treća godina za redom da predajem inicijative da se ovaj problem riješi. Ovog puta konkretno predlažem Savezu penzionera USK i poduzeću Unsko-sanske šume da naprave promjene u ugovoru za grijnu sezonu 2022. (i dalje) na način da se isporuka drva osigura najkasnije do 30. septembra umjesto do 30. oktobra. Poduzeću USK šume predlažem da proces ugovaranja isporuke započnu ranije i da ne ostavljaju isporuku za pred zimu, već da to urade na vrijeme da se drva mogu osušiti, te da ispoštuju član ugovora koji se odnosi na kvalitet drva. Na kraju, predlažem i da Unsko-sanske šume uvedu nadzor u procesu isporuke i osiguraju da penzioneri dobiju dogovorenu količinu, a ne metar manje.

Ako već želite pokazati građanima da su Unsko-sanske šume uspješno poduzeće, uradite to na način da ovaj dugogodišnji problem pretvorite u priliku i da pokažete da ste osjetljivi prema penzionerskoj populaciji. Riješite već jednom isporuku drva penzionerima na zadovoljstvo svih uključenih strana“, poručila je zastupnica Alibabić nakon upućivanja inicijative u skupštinsku proceduru.

   

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!