Svijet     | 01.11.2021. 10:27 |

Direktor Barclays banke podnio ostavku zbog povezanosti s Epsteinom

FENA Internet

LONDON, 1. novembra (FENA) - Izvršni direktor jedne od najvećih britanskih banaka Barclays podnio je ostavku jer policija istražuje njegove poslove i konekcije sa seksualnim prestupnikom Jeffreyjem Epsteinom, prenosi Sky News. 

Britanska banka Barclays saopćila je u ponedjeljak da je njen izvršni direktor Jes Staley podnio ostavku nakon preliminarne istrage o njegovoj vezi s osuđenim seksualnim prestupnikom Jeffreyjem Epsteinom.

Služba za javnost banke Barclays navela je da izvršni direktor Jes Staley ,,nije imao saznanja o Epsteinovim kriminalnim radnjama seksualnog iskorištavanja maloljetnica i navođenja na prostituciju. 

Banka je saopćila i da je Staley rekao Upravnom odboru da nije imao kontakt s Epsteinom od kada je postao izvršni direktor Barclaysa u decembru 2015. godine.

- Treba napomenuti da istraga ne donosi nikakve nalaze da je g. Staley vidio, ili bio svjestan, bilo kojeg of navodnih zločina g. Epsteina, što je bilo centralno pitanje na kojem se temelji Barclaysova podrška g. Staleyju nakon hapšenja g. Epsteina u ljeto 2019. godine - navodi Barclays u izjavi.

Cilj Jesa Staleya je da ospori istragu policije o njegovoj umiješanosti. 

- Na temelju pregleda provedenog uz podršku vanjskog saradnika, odbor vjeruje da je gospodin Staley bio dovoljno transparentan s kompanijom u pogledu prirode i opsega njegovog odnosa s gospodinom Epsteinom - saopćeno je tada iz Upravnog odbora Barclaysa.

Njih dvojica su razvili ono što je Staley nazvao ,,profesionalnim odnosom" 2000. godine kada je banka postala vlasnik privatne banke JP Morgan, čiji je Epstein bio klijent.

Nekoliko drugih ličnosti visokog profila obuhvaćeno je istragom o odnosu koji su imali sa Epsteinom koji je već tada bio osuđeni seksualnim prestupnik.

Princ Andrew iz britanske kraljevske porodice je jedna od tih osoba koja se dovodi u direktu vezu sa Epsteinom. Andrew je do sada odbacivao optužbe da je imao seks sa maloljetnicom dok je boravio u Epsteinovoj vili u New Yorku. 

Njemačka Deutsche Bank je također prošle godine kažnjena sa 150 miliona dolara (130 miliona eura) zbog vlastitih sumnjivih poslova sa Epsteinom. 



(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana