Bosna i Hercegovina     | 01.11.2021. 14:56 |

Na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice ekshumirani sitniji fragmenti kostiju

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice danas je nastavljena ekshumacija koje je započela prije desetak dana, kada su u štali u ovom mjestu pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata.

Danas su na ovom lokalitetu ekshumirani sitniji fragmenti kostiju lobanje, ali i ruku i nogu.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, posmrtni ostaci koji su ekshumirani na ovom lokalitetu najvjerovatnije pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području nestale u ljeto 1992. godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da su među posmrtnim ostacima koji su ekshumirani, između ostalog, uočeni i posmrtni ostaci djeteta, a pretpostavlja se da se radi o nestaloj djevojčici sa ovog područja, koja je u momentu smrti imala svega pet godina.

Po njenim riječima, na ovom lokalitetu se od rata traga za četiri žrtve, tri odrasle osobe i jednim djetetom, članovima iste porodice, pa se pretpostavlja da ekshumirani posmrtni ostaci pripadaju upravo njima.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, te izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK identifikacije.

Aktivnosti na otkrivanju ove grobnice realizirane su u saradnji sa SIPA-om, a u procesu ekshumacije kojom je rukovodilo Tužilaštvo BiH učestvovali su istražitelji Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi ICMP-a, vještak sudske medicine, radnici te lokalna policija koja je osiguravala lokalitet od početka ekshumacije pa do njenog današnjeg okončanja.

Ekshumacija je izvršena po naredbi Suda BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Fazlić: Posmrtni ostaci pronađeni prošle godine zabetonirani u fontani u Brčkom pripadaju dvjema žrtvama genocida u Srebrenici

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Identifikovana još jedna žrtva iz Srebrenice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo