Svijet     | 01.11.2021. 19:43 |

Nadbiskup Canterburyja se izvinio zbog poredbe klimatskih promjena s holokaustom

FENA Internet

LONDON, 1. novembra (FENA) - Nadbiskup Canterburyja Justin Welby izvinio se u ponedjeljak što je sugerisao da bi uticaj klimatskih promjena imao gore posljedice od nacističkog genocida.

Welby, najviši sveštenik u Engleskoj crkvi i vođa svjetske anglikanske zajednice, dao je komentare u intervjuu za BBC na samitu COP26 u Glasgowu, javlja AFP.

On je rekao da će nacionalni lideri biti "prokleti" ako ne ostvare cilj samita Ujedinjenih nacija da hitno pronađu konkretne načine za stabilizaciju globalnog zagrijavanja.

O političarima koji ne uspiju u ovom zadatku govorit će buduće generacije "daleko gore nego što danas govorimo o političarima iz (19)30-ih godina, o političarima koji su ignorisali ono što se dešavalo u nacističkoj Njemačkoj", rekao je.

Dodao je da je to zato što će klimatske promjene "ubijati ljude širom svijeta generacijama" i "dopustiti genocid u beskrajno većim razmjerima" koji će se "vratiti nama ili našoj djeci i unucima".

Welby, bivši izvršni direktor u naftnoj kompaniji prije nego što je postao crkveni klerik, kasnije se izvinio što je uvrijedio jevrejski narod analogijom s holokaustom.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novi američki izaslanik za klimu želi da Kina ubrza prelaz sa ugljena

Evropa bi mogla pretrpjeti "katastrofalne" posljedice klimatskih promjena

UNDP pokrenuo projekt podrške BiH u izvještavanju o klimatskim promjenama prema UNFCCC-u

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta