Bosna i Hercegovina     | 02.11.2021. 10:39 |

Memorijalni centar Srebrenica - Greifov doprinos historijskom revizionizmu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine pozdravio je namjeru predsjednika Savezne Republike Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera da preispita odluku o odlikovanju predsjednika tzv. "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine" Gideona Greifa Ordenom za zasluge SR Njemačke.

Podsjećaju da je predsjednik Steinmeier bio jedan od učesnika obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a 'Srebrenica'. Tadašnja njegova poruka podrške žrtvama genocida i radu Memorijalnog centra Srebrenica, kako su naveli, bila je nedvosmislena. Ne ulazeći u sadržaj i ne sporeći druga djela i rad Gideona Greifa kada je u pitanju zločin holokausta, u Memorijalnom centru smatraju nedopustivim da se pri odluci o dodjeli jednog od najviših priznanja Njemačke ne uzme u obzir Greifov doprinos historijskom revizionizmu i politizaciji pitanja genocida u Srebrenici.

- Nadamo se da će činjenice u vezi sa njegovim radom u tzv. "Nezavisnoj međunarodnoj komisiji za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine" doprinijeti promjeni odluke predsjednika Steinmeiera. Do tada i poslije toga mi ćemo stajati uspravni, te pozivamo predsjednika Steinmeira da posjeti mezarje žrtava genocida, sasluša priče svjedoka i porodica žrtava genocida. Naša vrata ostaju otvorena za učenje i saznavanje, u nadi da ćemo svi shvatiti da ne smijemo sebi dopustiti uvažavanje bilo kakvog pokušaja historijskog revizionizma i gaženja po dostojanstvu žrtava, bile one žrtve holokausta ili žrtve genocida u Srebrenici - zaključuju iz Memorijalnog centra.

U poruci za 25. godišnjicu genocida u Srebrenici 2020. godine, predsjednik Steinmeier je poručio: "Čak i sada, šta se desilo u i oko Srebrenice prije 25 godina još uvijek nas ostavlja bez teksta i užasnute. Ime ovog bosanskog grada je urezano u naše kolektivno sjećanje kao najmračnije poglavlje u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije u devedestim. Brutalnost i obim ubistava hiljade muslimanskih dječaka i muškaraca ovdje su bez presedana u Evropi od Drugog svjetskog rata. Bio je genocid – to je bila nedvosmislena odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju." 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Forto otvorio izložbu 'Bosna 1992-1995.',djela svjetskih autora ostaju trajno u Memorijalnom centru

Počinje sanacija dijela Memorijalnog centra u Srebrenici

Memorijalni centar Srebrenica - Volontiraj u projektu "Beyond Words"

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana