Svijet     | 02.11.2021. 13:50 |

Bugarski ministar zdravstva Katsarov: Trenutni val koronavirusa je najteži

FENA Internet

SOFIJA, 2. novembra (FENA) – Bugarski ministar zdravstva Stoicho Katsarov i udruženja zdravstvenih radnika i pacijenata pozvali su sve građane na vakcinaciju protiv koronavirusa na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare. 

- Ovdje smo da izrazimo zajedničku zabrinutost. Svi smo suočeni s velikom prijetnjom i moramo djelovati zajedno - rekao je Katsarov.

Prema ministrovim riječima, zdravstveni sistem za sada dobro funkcioniše, ali sljedeće dvije sedmice će biti ključne. Rekao je da je trenutni val koronavirusa najteži jer se Delta varijanta koronavirusa pokazala mnogo zaraznijom i smrtonosnijom, prenosi BTA.

Upozorio je da se zdravstveni sistem ne može nositi sam, bez uključivanja javnosti, bez obzira na to koliko je dobro pripremljen i organizovan. Pozvao je ljude da se pridržavaju nekoliko jednostavnih pravila: nose masku za lice, ograniče kontakte, pridržavaju se socijalnog distanciranja i vakcinišu se.

Milka Vassileva, predsjednica Bugarskog udruženja zdravstvenih radnika, rekla je da je oko 45 posto medicinskih sestara u Bugarskoj vakcinisano protiv COVID-19.

Predsjednica Bugarskog farmaceutskog saveza Asena Stoimenova-Serbezova rekla je "trebamo izvući ljude iz začaranog kruga dezinformacija" i "trebamo imati plan koji će obuhvatiti sve institucije kako bismo se mogli nositi sa strahom".

Predsjednik Bugarskog udruženja doktora Ivan Madzharov rekao je da su doktori optuženi za davanje ambivalentnih informacija javnosti, ali istina je da 90 posto njih daje naučno potvrđene informacije.

Podaci Nacionalnog centra za zarazne i infektivne bolesti pokazuju da je dvosedmična incidenca COVID-19 u Bugarskoj 909 na 100.000 stanovnika.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'