Svijet     | 02.11.2021. 15:00 |

Ruska mornarica u Crnom moru vježbala uništavanje neprijateljskih meta

FENA Internet

 

MOSKVA, 2. novembra (FENA) - Ruske crnomorske mornaričke snage vježbale su u utorak uništavanje neprijateljskih meta dok je Moskva žestoko kritikovala prisustvo dva američka ratna broda u toj regiji.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da su ruske snage mogle mogle posmatrati komandni brod američke mornarice “kroz durbine ili nišane svojih vojnih sistema”, i požalio se na aktivnosti NATO-a u blizini ruskih granica.

Danas je ruska Crnomorska flota saopćila je da vježbala uništavanje neprijateljskih meta i da su njeni sistemi protuzračne odbrane stavljeni u stanje pripravnosti u bazama u Novorosijsku i na anektiranom Krimu, javila je novinska agencija Interfax.

- Oni su uništili zračne mete pretpostavljenog neprijatelja iz protivavionskih projektila i artiljerije – navodi flota u saopćenju.

Rusija je prethodno upozorila zapadne zemlje protiv slanja ratnih brodova u Crno more i približavanja obali Krima, poluotoka koji je anketirala od Ukrajine u 2014. godina. Rusija smatra Krim dijelom svoje teritorije, ali je poluotok međunarodno priznat kao dio Ukrajine.

Američka mornarica saopćila je u ponedjeljak da je USS Mount Whitney stigao u Istanbul i da će se uskoro pridružiti drugim brodovima u Crnom moru.

- Nakon posjete luci, Mount Whitney pridružit će se USS Porter (DDG 78) u Crnom moru kako bi dodatno ojačao saradnju između američkih i snaga  NATO-a na moru – navodi američka mornarica u saopćenju.

- Kremlj je u utorak odbacio kao “lošu šalu” američki medijski izvještaj o ruskom vojnom gomilanju u blizini Ukrajine, iako je saopćio da je na Moskvi da odluči da li da šalje vojnike u blizini svoje teritorije, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta